Page 116 - Laški smilj
P. 116

Katja Kramberger

                čaji, pripravljeni iz listov čajevca, ali sadni ter zeliščni poparki, kot tudi
                zdravilne čaje, ki morajo biti ustrezne kakovosti in imeti točno predpisan
                način priprave (Rocha idr. 2020).
                Poparki iz smilja so najpogosteje pripravljeni izvlečki v ljudski medici-
                ni, njihovo kemijsko sestavo in učinke pa so preučevali tudi Catarina G.
                Pereira idr. (2017) ter Katja Kramberger idr. (2021). Catarina G. Pereira
                idr. (2017) so 1 g suhe rastline (ločene na korenine, vegetativne dele in
                cvetove) prelili z 200 ml vrele vode in poparek po petih minutah prece-
                dili (Pereira idr. 2017). V naših raziskavah na Univerzi na Primorskem,
                Fakutleti za vede o zdravju (UP FVZ) smo za pripravo poparka uporabili
                samo nadzemne dele rastline (liste, stebla in cvetove), poparek pa smo
                precedili po desetih minutah (Kramberger idr. 2021).

                Priprava prevretkov
                Pri tej metodi gre za kontinuirano ekstrakcijo z vročo vodo. Prevretek
                pripravimo tako, da dobro mlet rastlinski material prelijemo z vrelo
                vodo in ga še nekaj časa kuhamo na ognju, navadno ne dlje kot 15 minut
                (Abubakar in Haque 2020). Tovrstna ekstrakcija je sicer učinkovitejša od
                maceracije in priprave poparka, vendar pa ni primerna izbira za termo-
                labilne in hlapne spojine. V prevretkih so navadno prisotne tudi večje
                količine vodotopnih nečistoč (Zhang idr. 2018).
                Podobno  kot  poparki  so  tudi  prevretki  pogosto  pripravljeni  izvlečki  v
                ljudski medicini. Catarina G. Pereira idr. (2017) so prevretke iz H. itali-
                cum subsp. picardii pripravili s petminutnim vretjem 1 g suhega materi-
                ala v vreli vodi. Prevretke so pripravili samo iz korenin ali iz vegetativnih
                delov ali samo iz cvetov (Pereira idr. 2017).

                Ekstrakcija po Soxhletu
                Ta vrsta ekstrakcije združuje uporabo ekstrakcije pod refluksom in per-
                kolacije – postopka ekstrakcije, kjer se topilo ves čas menjava s svežim.
                Soxhletov aparat (steklena aparatura podobna destilatorju) omogoča av-
                tomatizirano in kontinuirano ekstrakcijo z visoko učinkovitostjo (Zhang
                idr. 2018). Zmlet rastlinski material se napolni v porozno vrečko, skozi
                katero po kapljicah prehaja kondezirano topilo. Ko se ekstrakcijska poso-
                da napolni s kondenziranim topilom, se le-to skupaj z izvlečkom vrne v
                bučko, kjer se topilo ponovno upari in preko kondenzorja v tekoči obliki
                vrne v ekstrakcijsko posodo. Ekstrakcija poteka tako dolgo, dokler rast-
                linski  material ni popolnoma  ekstrahiran  (Abubakar  in  Haque  2020).


                           116
   111   112   113   114   115   116   117   118   119   120   121