Page 116 - Laški smilj
P. 116
Katja Kramberger
čaji, pripravljeni iz listov čajevca, ali sadni ter zeliščni poparki, kot tudi
zdravilne čaje, ki morajo biti ustrezne kakovosti in imeti točno predpisan
način priprave (Rocha idr. 2020).
Poparki iz smilja so najpogosteje pripravljeni izvlečki v ljudski medici-
ni, njihovo kemijsko sestavo in učinke pa so preučevali tudi Catarina G.
Pereira idr. (2017) ter Katja Kramberger idr. (2021). Catarina G. Pereira
idr. (2017) so 1 g suhe rastline (ločene na korenine, vegetativne dele in
cvetove) prelili z 200 ml vrele vode in poparek po petih minutah prece-
dili (Pereira idr. 2017). V naših raziskavah na Univerzi na Primorskem,
Fakutleti za vede o zdravju (UP FVZ) smo za pripravo poparka uporabili
samo nadzemne dele rastline (liste, stebla in cvetove), poparek pa smo
precedili po desetih minutah (Kramberger idr. 2021).
Priprava prevretkov
Pri tej metodi gre za kontinuirano ekstrakcijo z vročo vodo. Prevretek
pripravimo tako, da dobro mlet rastlinski material prelijemo z vrelo
vodo in ga še nekaj časa kuhamo na ognju, navadno ne dlje kot 15 minut
(Abubakar in Haque 2020). Tovrstna ekstrakcija je sicer učinkovitejša od
maceracije in priprave poparka, vendar pa ni primerna izbira za termo-
labilne in hlapne spojine. V prevretkih so navadno prisotne tudi večje
količine vodotopnih nečistoč (Zhang idr. 2018).
Podobno kot poparki so tudi prevretki pogosto pripravljeni izvlečki v
ljudski medicini. Catarina G. Pereira idr. (2017) so prevretke iz H. itali-
cum subsp. picardii pripravili s petminutnim vretjem 1 g suhega materi-
ala v vreli vodi. Prevretke so pripravili samo iz korenin ali iz vegetativnih
delov ali samo iz cvetov (Pereira idr. 2017).
Ekstrakcija po Soxhletu
Ta vrsta ekstrakcije združuje uporabo ekstrakcije pod refluksom in per-
kolacije – postopka ekstrakcije, kjer se topilo ves čas menjava s svežim.
Soxhletov aparat (steklena aparatura podobna destilatorju) omogoča av-
tomatizirano in kontinuirano ekstrakcijo z visoko učinkovitostjo (Zhang
idr. 2018). Zmlet rastlinski material se napolni v porozno vrečko, skozi
katero po kapljicah prehaja kondezirano topilo. Ko se ekstrakcijska poso-
da napolni s kondenziranim topilom, se le-to skupaj z izvlečkom vrne v
bučko, kjer se topilo ponovno upari in preko kondenzorja v tekoči obliki
vrne v ekstrakcijsko posodo. Ekstrakcija poteka tako dolgo, dokler rast-
linski material ni popolnoma ekstrahiran (Abubakar in Haque 2020).
116

