Page 114 - Laški smilj
P. 114

Katja Kramberger

                Čas ekstrakcije
                Učinkovitost ekstrakcije se bo s podaljševanjem trajanja ekstrakcije ve-
                čala, vendar ko se doseže ravnovesje med topljencem znotraj in zunaj
                rastlinskega materiala, daljšanje časa ekstrakcije ne bo več vplivalo na
                večji izkoristek.

                Razmerje topilo : rastlinski material
                Večje kot bo razmerje med topilom in rastlinskim materialom, večji bo
                izkoristek ekstrakcije, s tem da večje kot je razmerje, daljši bo proces kon-
                centriranja izvlečka (Zhang idr. 2018).

                Ekstrakcijske metode
                Destilacija
                Parna destilacija in hidrodestilacija sta dva najpogostejša načina za pri-
                dobivanje eteričnih olj, saj sta cenovno najugodnejša. Pri parni destilaciji
                para prodira v rastlinski material, kar omogoči uparitev hlapnih spojin.
                Hlapne spojine se v kondenzatorju, kamor doteka hladna voda, uteko-
                činijo  in  zberejo  v  zbirni  posodi,  kjer  imamo  na  vrhu  plast  eteričnega
                olja, pod njo pa plast vode (Kumar in Tripathi 2011). Ta vodna faza, ki
                je stranski produkt destilacije, se imenuje hidrolat ali aromatična voda
                in vsebuje sledove eteričnega olja ter druge vodotopne spojine (Almeida
                idr. 2024). V primeru hidrodestilacije se material za nekaj časa namoči v
                vodi, potem se namočen material segreva, hlapne spojine pa se skupaj
                z vodno paro uparijo in pod refluksom kondenzirajo. Ker destilacija po-
                teka pri visoki temperaturi, je možen razpad nekaterih bioaktivnih spo-
                jin. Prisotnost vode lahko privede tudi do hidrolize estrov, polimerizacije
                aldehidov in razgradnje drugih spojin. S tega vidika je parna destilacija
                primernejša izbira za izolacijo eteričnih olj iz toplotno občutljivih rastlin.
                Slabosti omenjenih metod so slabi izkoristki eteričnega olja, izguba ne-
                katerih hlapnih spojin in dolg čas izolacije (Pheko-Ofitlhile in Makhzo-
                um 2024).
                Za destilacijo nadzemnih delov laškega smilja se največkrat uporablja
                hid rodestilacija v Clavengerjevi aparaturi, s katero lahko določimo tudi
                količino pridobljenega eteričnega olja, nekateri avtorji pa so uporabili
                tudi parno destilacijo v aparatu tipa spring (Maksimovic idr. 2017).


                Maceracija
                Maceracija je najpreprostejši način ekstrakcije, katere slabosti sta dolg
                čas ekstrakcije in slaba učinkovitost, saj poteka pri sobni temperaturi.
                           114
   109   110   111   112   113   114   115   116   117   118   119