Page 114 - Laški smilj
P. 114
Katja Kramberger
Čas ekstrakcije
Učinkovitost ekstrakcije se bo s podaljševanjem trajanja ekstrakcije ve-
čala, vendar ko se doseže ravnovesje med topljencem znotraj in zunaj
rastlinskega materiala, daljšanje časa ekstrakcije ne bo več vplivalo na
večji izkoristek.
Razmerje topilo : rastlinski material
Večje kot bo razmerje med topilom in rastlinskim materialom, večji bo
izkoristek ekstrakcije, s tem da večje kot je razmerje, daljši bo proces kon-
centriranja izvlečka (Zhang idr. 2018).
Ekstrakcijske metode
Destilacija
Parna destilacija in hidrodestilacija sta dva najpogostejša načina za pri-
dobivanje eteričnih olj, saj sta cenovno najugodnejša. Pri parni destilaciji
para prodira v rastlinski material, kar omogoči uparitev hlapnih spojin.
Hlapne spojine se v kondenzatorju, kamor doteka hladna voda, uteko-
činijo in zberejo v zbirni posodi, kjer imamo na vrhu plast eteričnega
olja, pod njo pa plast vode (Kumar in Tripathi 2011). Ta vodna faza, ki
je stranski produkt destilacije, se imenuje hidrolat ali aromatična voda
in vsebuje sledove eteričnega olja ter druge vodotopne spojine (Almeida
idr. 2024). V primeru hidrodestilacije se material za nekaj časa namoči v
vodi, potem se namočen material segreva, hlapne spojine pa se skupaj
z vodno paro uparijo in pod refluksom kondenzirajo. Ker destilacija po-
teka pri visoki temperaturi, je možen razpad nekaterih bioaktivnih spo-
jin. Prisotnost vode lahko privede tudi do hidrolize estrov, polimerizacije
aldehidov in razgradnje drugih spojin. S tega vidika je parna destilacija
primernejša izbira za izolacijo eteričnih olj iz toplotno občutljivih rastlin.
Slabosti omenjenih metod so slabi izkoristki eteričnega olja, izguba ne-
katerih hlapnih spojin in dolg čas izolacije (Pheko-Ofitlhile in Makhzo-
um 2024).
Za destilacijo nadzemnih delov laškega smilja se največkrat uporablja
hid rodestilacija v Clavengerjevi aparaturi, s katero lahko določimo tudi
količino pridobljenega eteričnega olja, nekateri avtorji pa so uporabili
tudi parno destilacijo v aparatu tipa spring (Maksimovic idr. 2017).
Maceracija
Maceracija je najpreprostejši način ekstrakcije, katere slabosti sta dolg
čas ekstrakcije in slaba učinkovitost, saj poteka pri sobni temperaturi.
114

