Page 115 - Laški smilj
P. 115
Tehnološki postopki pridobivanja pripravkov iz laškega smilja
Ravno zaradi slednjega pa je tak način primeren za izolacijo termolabil-
nih spojin. Učinkovitost maceracije lahko povečamo z dodatkom ultra-
zvoka, mikrovalov ali s segrevanjem (Zhang idr. 2018).
Pri postopku maceracije se grobo mlet material položi v posodo in prelije
s topilom, tako da je popolnoma prekrit. Posodo se nato zapre in material
pusti namakati vsaj tri dni pri sobni temperaturi, lahko tudi zaščitenega
pred svetlobo. Vmes vsebino občasno premešamo. Po koncu ekstrakci-
je se izvleček loči od namočenega rastlinskega materiala s filtracijo ali z
odlivanjem. Topilo se lahko odstrani z izparevanjem (Abubakar in Haque
2020).
Najpogosteje uporabljana topila za pripravo izvlečkov in izolacijo učin-
kovin iz smilja so aceton, metanol ter etanol, v nekaterih raziskavah pa
so uporabili tudi kloroform, petrol eter, diklorometan, dietil eter in hek-
san. Izkoristki ekstrakcije so bili glede na objavljene podatke med 2,2 in
12,5 % (Maksimovic idr. 2017).
Maceracija z lipidi (olji ali mastmi) je eden izmed postopkov pridobivan-
ja aromatičnih maceratov, ki se pogosto uporabljajo za izdelavo domačih
mazil in drugih kozmetičnih izdelkov. Na Korziki sveže cvetove smilja po-
berejo in položijo v steklenico z oljčnim oljem. Nato steklenice zaprejo
in jih postavijo na sonce za vsaj tri tedne. Po koncu ekstrakcije rastlinski
material dobro odcedijo, da iz njega iztisnejo čim več učinkovin. Takšen
macerat je bogat z nepolarnimi spojinami, macerirano olje pa je zaradi
solarizacije bolj tekoče in vpojnejše ob nanosu na kožo. Lahko je osnova
za pripravo drugih kozmetičnih izdelkov ali se kot takšno uporablja za
masažo pri brazgotinah, modricah (Production Farm Est. Palneca b. l.).
Priprava poparkov
Pri pripravi poparkov gre za podobno načelo kot pri maceraciji, s tem
da gre tukaj za bistveno krajše namakanje v topilu, ki je v večini prime-
rov vroča voda. Poparke pripravimo tako, da fino mlet rastlinski material
prelijemo z vročo ali vrelo vodo in ga pustimo namakati v vodi od pet
do 15 minut. Po tem času poparek precedimo, da odstranimo rastlinski
material. Ta metoda je primerna za izolacijo dobro (vodo)topnih spojin
(Abubakar in Haque 2020). Priprava poparkov je zaradi visoke tempera-
ture učinkovitejša od maceracije, lahko pa na tak način izgubimo nekaj
toplotno občutljivih biokativnih spojin.
Poparki se največkrat pripravljajo sveži, tik pred uporabo. Na tak način
pripravljamo vse čaje, zelo priljubljene osvežilne napitke, ki so lahko pravi
115

