Page 115 - Laški smilj
P. 115

Tehnološki postopki pridobivanja pripravkov iz laškega smilja

            Ravno zaradi slednjega pa je tak način primeren za izolacijo termolabil-
            nih spojin. Učinkovitost maceracije lahko povečamo z dodatkom ultra-
            zvoka, mikrovalov ali s segrevanjem (Zhang idr. 2018).
            Pri postopku maceracije se grobo mlet material položi v posodo in prelije
            s topilom, tako da je popolnoma prekrit. Posodo se nato zapre in material
            pusti namakati vsaj tri dni pri sobni temperaturi, lahko tudi zaščitenega
            pred svetlobo. Vmes vsebino občasno premešamo. Po koncu ekstrakci-
            je se izvleček loči od namočenega rastlinskega materiala s filtracijo ali z
            odlivanjem. Topilo se lahko odstrani z izparevanjem (Abubakar in Haque
            2020).
            Najpogosteje uporabljana topila za pripravo izvlečkov in izolacijo učin-
            kovin iz smilja so aceton, metanol ter etanol, v nekaterih raziskavah pa
            so uporabili tudi kloroform, petrol eter, diklorometan, dietil eter in hek-
            san. Izkoristki ekstrakcije so bili glede na objavljene podatke med 2,2 in
            12,5 % (Maksimovic idr. 2017).
            Maceracija z lipidi (olji ali mastmi) je eden izmed postopkov pridobivan-
            ja aromatičnih maceratov, ki se pogosto uporabljajo za izdelavo domačih
            mazil in drugih kozmetičnih izdelkov. Na Korziki sveže cvetove smilja po-
            berejo in položijo v steklenico z oljčnim oljem. Nato steklenice zaprejo
            in jih postavijo na sonce za vsaj tri tedne. Po koncu ekstrakcije rastlinski
            material dobro odcedijo, da iz njega iztisnejo čim več učinkovin. Takšen
            macerat je bogat z nepolarnimi spojinami, macerirano olje pa je zaradi
            solarizacije bolj tekoče in vpojnejše ob nanosu na kožo. Lahko je osnova
            za pripravo drugih kozmetičnih izdelkov ali se kot takšno uporablja za
            masažo pri brazgotinah, modricah (Production Farm Est. Palneca b. l.).


            Priprava poparkov
            Pri pripravi poparkov gre za podobno načelo kot pri maceraciji, s tem
            da gre tukaj za bistveno krajše namakanje v topilu, ki je v večini prime-
            rov vroča voda. Poparke pripravimo tako, da fino mlet rastlinski material
            prelijemo z vročo ali vrelo vodo in ga pustimo namakati v vodi od pet
            do 15 minut. Po tem času poparek precedimo, da odstranimo rastlinski
            material. Ta metoda je primerna za izolacijo dobro (vodo)topnih spojin
            (Abubakar in Haque 2020). Priprava poparkov je zaradi visoke tempera-
            ture učinkovitejša od maceracije, lahko pa na tak način izgubimo nekaj
            toplotno občutljivih biokativnih spojin.
            Poparki se največkrat pripravljajo sveži, tik pred uporabo. Na tak način
            pripravljamo vse čaje, zelo priljubljene osvežilne napitke, ki so lahko pravi


                                                         115
   110   111   112   113   114   115   116   117   118   119   120