Page 112 - Laški smilj
P. 112

Katja Kramberger

                načinov ekstrakcije; od destilacije, ekstrakcije s topili, ki jo lahko pospe-
                šimo s pomočjo ultrazvoka, mikrovalov, pulzirajočega električnega polja,
                povišanega tlaka ali uporabe encimov, do uporabe metod zelene tehnolo-
                gije, kot je ekstrakcija s superkritičnimi tekočinami. Pri konvencionalnih
                postopkih ekstrakcije, kot so maceracija, perkolacija in ekstrakcija pod
                refluksom, se večinoma uporabljajo organska topila v velikih količinah,
                postopek ekstrakcije pa je dolgotrajen. Novejši oz. bolj zeleni postopki,
                kot so ekstrakcija s superkritičnimi tekočinami, tekočinska ekstrakcija
                pod pritiskom in ekstrakcija z mikrovalovi, nudijo določene prednosti,
                kot so manjše porabe organskih topil, krajši čas ekstrakcije in večja selek-
                tivnost (Zhang idr. 2018). V nadaljevanju bomo opisali le tiste postopke,
                ki so bili, glede na objavljene vire, uporabljeni za pripravo izvlečkov oz.
                izolacijo spojin iz laškega smilja.
                Ekstrakcija bioaktivnih spojin s topili je najpogostejši način ekstrakcije in
                poteka po sledečih stopnjah: (1) topilo prodira v trdni rastlinski material;
                (2) topljenec se raztopi v topilu ali mešanici topil; (3) topljenec difundira
                iz rastlinskega materiala; (4) topilo z ekstrahiranimi bioaktivnimi spoji-
                nami (topljenci) se odstrani od rastlinskega materiala (Zhang idr. 2018).
                Faktorji, ki vplivajo na učinkovitost ekstrakcije

                Faktorji, ki lahko povečajo difuzivnost in topnost, v posameznih korakih
                ekstrakcije olajšajo sam proces in povečajo izkoristke ekstrakcije. To so
                fizikalno-kemijske lastnosti ekstrakcijskega topila, velikost trdnih delcev
                rastlinskega materiala, razmerje med topilom in rastlinskim materialom,
                temperatura ekstrakcije in čas trajanja ekstrakcije (Zhang idr. 2018).

                Izbira topila
                Izbira topila je najpomembnejši parameter učinkovitosti ekstrakcije.
                Glede na zakon o podobnosti in mešanju snovi oz. po načelu »podob-
                no se topi v podobnem« bodo topila s podobno polarnostjo, kot jo imajo
                topljenci oz. bioaktivne spojine, ki jih želimo izolirati, učinkovitejša pri
                ekstrakciji teh spojin (Zhang idr. 2018). Topila, ki se običajno uporablja-
                jo pri ekstrakciji zdravilnih rastlin, so bodisi polarna topila (npr. voda,
                etanol), srednje polarna topila (npr. aceton, diklorometan) ali nepolarna
                topila (npr. heksan, eter, kloroform). Alkohola, kot sta etanol in metanol,
                veljata za najuniverzalnejši topili in se ju posledično tudi najpogosteje
                uporablja. Pri izbiri topila pa imata poleg topnosti in selektivnosti vlogo
                tudi cena in toksičnost uporabljenega topila (Zhang idr. 2018; Abubakar


                           112
   107   108   109   110   111   112   113   114   115   116   117