Page 88 - Laški smilj
P. 88
Nina Mohorko
imunomodulacijo, učinkujejo na izražanje genov in delujejo preventiv-
no v zvezi z rakom (Eggersdorfer in Wyss 2018). Klorofili se absorbirajo
v zelo majhni meri, večina se jih med prebavo kemično spremeni in nji-
hovi presnovni produkti vežejo ksenobiotike, kot so dioksini in aflato-
ksin, ter povečajo njihovo izločanje (Zhong idr. 2021). Pomemben vpliv
klorofilov iz laškega smilja na zdravje pa lahko pričakujemo zgolj, ko bi
smilj zaužili v večjih količinah, kot npr. v obliki pesta, kar je predlaga-
no v enem od netradicionalnih receptov s spleta. Vendar uporaba divje
rastline v dozah, značilnih za začinjanje, ni premajhna za ugodne učin-
ke na zdravje: klinične raziskave zelišč in začimb ter njihovih mešanic
ugotavljajo, da ima lahko njihovo vključevanje v prehrano preventivne
in terapevtske učinke ter da lahko vplivajo na ravni glukoze, inzulina in
lipidov v krvi po obrokih, predvsem zaradi prisotnih bioaktivnih spojin
(Mackonochie idr. 2023).
Laški smilj je najbolj cenjen prav zaradi svojih bioaktivnih spojin, ki so
tudi najbolj raziskane. Celokupna vsebnost fenolnih spojih v cvetovih
laškega smilja podvrste picardii je bila okrog 40 mg ekvivalentov galne
kisline (GAE)/g (41,8 ± 2,9 mg GAE/g v 70 % (v/v) acetonskih izvlečkov in
39,5 ± 1,1 mg GAE/g v vodnih poparkih), glavne skupine fenolnih spojih,
ki so jih identificirali, pa so bile fenolne kisline, kurkuminoidi in karo-
tenoidi (Primitivo idr. 2022). Celokupna vsebnost fenolnih spojin v sko-
delici čaja laškega smilja podvrste picardii (1 g rastline/200 mL vode) je
bila odvisna od načina priprave (v prevretku je bila višja kot v poparku) in
uporabljenih delov rastline: najnižja je bila pri uporabi korenin (poparek
13,9 ± 0,5 mg GAE/200 mL; prevretek 20,5 ± 1,5 mg GAE/200 mL), sledila
je nadzemna rastlina (poparek 62,0 ± 1,0 mg GAE/200 mL; prevretek 70,2
± 4,3 mg GAE/200 mL), najvišja pa je bila pri uporabi cvetov (poparek
69,9 ± 3,9 mg GAE/200 mL; prevretek 76,5 mg ± 2,6 mg GAE/200 mL),
enako stopnjevanje pa velja tudi za celokupno vsebnost flavonoidov,
derivatov hidroksicimetne kisline in flavanolov (Pereira idr. 2017). Ce-
lokupna vsebnost fenolnih spojih v izvlečkih celotne nadzemne rastline
laškega smilja podvrste italicum je bila nižja v vročem vodnem izvlečku
(19 ± 5 mg ekvivalentov klorogenske kisline (CAE)/g suhe rastline) kot v
hladnem in v etanolno-vodnem izvlečku (v obeh 40 ± 1 mg CAE/g suhe
rastline), v navedenih izvlečkih pa smo identificirali sto različnih fenol-
nih spojih, ki so spadale k hidroksicimetnim in hidroksibenzojskim kisli-
nam, flavonoidom, kumarinom, pironom pa tudi k izobenzofuranonom,
neolignanom, acetofenonom in tremetonom (Kramberger idr. 2020).
88

