Page 84 - Laški smilj
P. 84

Nina Mohorko

                se prevrete uporabi v omletah, lahko se jih uporabi za kuhanje juh, v so-
                latah, iz njih se dela rižote, pite, lahko se jih uporabi za začinjanje stroč-
                nic, testenin, pic in kruha, sirov, rib ter mesa in mesnih izdelkov (Gu-
                arrera in Savo 2016). Uporaba divjih rastlin je v tradicionalnih kuhinjah
                popestrila sicer monotono hrano – z dodajanjem različnih aromatičnih
                divjih rastlin so hrano diverzificirali (Łuczaj idr. 2012). Najpogosteje se v
                prehrani uporabljajo divje rastline iz družin Asteraceae in Brassicaceae,
                za katere je značilen grenek in oster okus, ki ga starejši domačini pove-
                zujejo z zdravo prehrano in mu včasih pripisujejo tudi zdravilne lastnosti
                (Biscotti in Pieroni 2015).

                Dinamika spreminjanja znanja o divjih rastlinah in njihovi uporabi
                v kulinariki
                Tradicionalno znanje o uporabi divjih rastlin v prehrani hitro izginja, tudi
                v najbolj izoliranih podeželskih okoljih, kjer te rastline poznajo samo še
                starejši prebivalci, jih nabirajo in uporabljajo (Ghirardini idr. 2007). In-
                formanti srednjih let uživanje divjih rastlin, ki so del lokalne tradicije,
                razumejo v negativnem smislu, pogosto kot simbol revščine v preteklosti,
                mlada generacija pa je popolnoma izgubila tradicionalno znanje, pot-
                rebno za njihovo identifikacijo, nabiranje in pripravo (Pieroni idr. 2005).
                Zaradi omenjenega hitrega izginjanja biokulturne biodiverzitete etnobo-
                tanične raziskave zbirajo podatke o tradicionalni rabi divjih rastlin, da
                bi zaščitile kulturno dediščino in biodiverziteto; po drugi strani pa lah-
                ko vplivajo tudi na lokalno gospodarstvo s spodbujanjem uporabe div-
                jih rastlin, na katere se pozablja (Łuczaj 2023). Obuditev tradicionalne-
                ga znanja o kulinaričnih divjih rastlinah spodbuja tudi Evropska unija v
                okviru svojih projektov, saj lahko v tradicionalno uporabljenih rastlinah
                prepoznamo nove nutracevtike, potencialno uporabne pri preprečevan-
                ju s starostjo povezanih bolezni (Pieroni idr. 2005).
                Uporaba divjih rastlin v prehrani ni statičen proces, vzporedno s poza-
                bljanjem tradicionalnega znanja na podeželju zaradi socioekonomskih
                in ekoloških sprememb se v urbanem okolju med izobraženimi mladimi
                ter ljudmi srednjih let povečuje zanimanje za lokalne vire hrane in za
                pozabljene divje rastline, ki postajajo del novega načina razmišljanja o
                hrani, ki se bliskovito širi po svetovnem spletu (Ghirardini idr. 2007; Łuc-
                zaj idr. 2012). Kot protiutež slabšanju kvalitete hrane v supermarketih se
                povečuje zanimanje za nabiranje divjih rastlin tudi v medijih, organizi-
                rajo se delavnice nabiranja rastlin, kmečki turizmi in lokalne turistične
                organizacije jih ponujajo kot lokalne atrakcije, prodrle pa so tudi v visoko
                           84
   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89