Page 91 - Laški smilj
P. 91

Laški smilj v prehrani

            pH: kisel pH zniža percepcijo grenkega, tako postanejo z limono zabel-
            jene divje rastline (kot se jih uživa npr. v solatah) manj grenke in zato
            sprejemljivejše, v prebavilih, kjer je pH drugačen, pa se grenke spojine
            lahko vežejo na receptorje T2R in preko njih delujejo pozitivno na zdrav-
            je (Pieroni idr. 2023). Prav tako lahko kisel pH pomembno vpliva na bio-
            razpoložljivost fenolnih spojin iz rastlin (Hithamani in Srinivasan 2017).
            Uporabo  laškega  smilja  z  limeto  priporočajo  tudi  nekateri  recepti  na
            spletu (Colombo 2024b). Podobno bi se dalo z dodatkom limone ali lime-
            te izboljšati okus čaja iz smilja, katerega ocena je bila sprejemljiva, ven-
            dar je dopuščala prostor za izboljšave (Kenig idr. 2021; Kenig idr. 2022).
            Navedena kombinacija laškega smilja in limone ali limete pa je primerna
            tudi za funkcionalne pijače ter funkcionalna živila, katerih raz voj je pri-
            čakovati glede na ugotovljene ugodne učinke laškega smilja na zdravje.

            Zaključek
            Laški smilj se v prehrani uporablja kot začimba in kot zel za pripravo čaja
            ter travarice. Znanje o njegovi uporabi se seli iz lokalnih tradicionalnih
            okolij v širšo javnost in se odmika od lokalnega okolja s pomočjo naglega
            širjenja informacij po spletu. To je lahko priložnost za promocijo njegove
            širše uporabe, saj uporaba divjih rastlin v prehrani slednjo diverzificira,
            hkrati pa dolgoročno ugodno deluje na zdravje. Veliko prostora je tudi
            za izdelavo novih, inovativnih funkcionalnih živil. Laški smilj je namreč
            cenjen zaradi bogate prisotnosti biološko aktivnih snovi, zaradi katerih
            ima ugodne učinke na prebavni trakt, dihala, uravnavanje telesne mase
            in presnovni sindrom. Na nekatere učinke lahko vpliva tudi njegov gre-
            nek okus, saj so receptorji za grenko razporejeni po celotnih prebavilih
            in tudi v drugih tkivih ter vpleteni v za zdravje ugodno signalizacijo. Za
            nekatere manj spremenljiv grenek okus se da zamaskirati s kombinacijo
            s kislim sokom limone ali limete, kar je pogosta strategija uživanja divjih
            rastlin v Sredozemlju in se najde tudi v sodobnih receptih, ki vključujejo
            laški smilj.
                Viri
                Antunes Viegas, D., A. Palmeira-de-Oliveira, L. Salgueiro, J. Martinez-de-O-
                   liveira in R. Palmeira-de-Oliveira. 2014. »Helichrysum italicum: From
                   Traditional Use to Scientific Data.« Journal of Ethnopharmacology 151
                   (1): 54–65.
                Bartolomei, D. 2023. »Zuppa ceci all’elicriso per abc un mondo di ingredienti
                   lettera E.« L’ingrediente perduto, 26. april. https://ingredienteperduto


                                                           91
   86   87   88   89   90   91   92   93   94   95   96