Page 91 - Laški smilj
P. 91
Laški smilj v prehrani
pH: kisel pH zniža percepcijo grenkega, tako postanejo z limono zabel-
jene divje rastline (kot se jih uživa npr. v solatah) manj grenke in zato
sprejemljivejše, v prebavilih, kjer je pH drugačen, pa se grenke spojine
lahko vežejo na receptorje T2R in preko njih delujejo pozitivno na zdrav-
je (Pieroni idr. 2023). Prav tako lahko kisel pH pomembno vpliva na bio-
razpoložljivost fenolnih spojin iz rastlin (Hithamani in Srinivasan 2017).
Uporabo laškega smilja z limeto priporočajo tudi nekateri recepti na
spletu (Colombo 2024b). Podobno bi se dalo z dodatkom limone ali lime-
te izboljšati okus čaja iz smilja, katerega ocena je bila sprejemljiva, ven-
dar je dopuščala prostor za izboljšave (Kenig idr. 2021; Kenig idr. 2022).
Navedena kombinacija laškega smilja in limone ali limete pa je primerna
tudi za funkcionalne pijače ter funkcionalna živila, katerih raz voj je pri-
čakovati glede na ugotovljene ugodne učinke laškega smilja na zdravje.
Zaključek
Laški smilj se v prehrani uporablja kot začimba in kot zel za pripravo čaja
ter travarice. Znanje o njegovi uporabi se seli iz lokalnih tradicionalnih
okolij v širšo javnost in se odmika od lokalnega okolja s pomočjo naglega
širjenja informacij po spletu. To je lahko priložnost za promocijo njegove
širše uporabe, saj uporaba divjih rastlin v prehrani slednjo diverzificira,
hkrati pa dolgoročno ugodno deluje na zdravje. Veliko prostora je tudi
za izdelavo novih, inovativnih funkcionalnih živil. Laški smilj je namreč
cenjen zaradi bogate prisotnosti biološko aktivnih snovi, zaradi katerih
ima ugodne učinke na prebavni trakt, dihala, uravnavanje telesne mase
in presnovni sindrom. Na nekatere učinke lahko vpliva tudi njegov gre-
nek okus, saj so receptorji za grenko razporejeni po celotnih prebavilih
in tudi v drugih tkivih ter vpleteni v za zdravje ugodno signalizacijo. Za
nekatere manj spremenljiv grenek okus se da zamaskirati s kombinacijo
s kislim sokom limone ali limete, kar je pogosta strategija uživanja divjih
rastlin v Sredozemlju in se najde tudi v sodobnih receptih, ki vključujejo
laški smilj.
Viri
Antunes Viegas, D., A. Palmeira-de-Oliveira, L. Salgueiro, J. Martinez-de-O-
liveira in R. Palmeira-de-Oliveira. 2014. »Helichrysum italicum: From
Traditional Use to Scientific Data.« Journal of Ethnopharmacology 151
(1): 54–65.
Bartolomei, D. 2023. »Zuppa ceci all’elicriso per abc un mondo di ingredienti
lettera E.« L’ingrediente perduto, 26. april. https://ingredienteperduto
91

