Page 87 - Laški smilj
P. 87

Laški smilj v prehrani

            54 % maščob je iz nasičenih maščobnih kislin, sledijo večkrat nenasičene
            (približno 38 % maščob) in enkrat nenasičene maščobne kisline (prib-
            ližno 8  %  maščob) (Primitivo idr. 2022). Najbolj  zastopana  maščobna
            kislina v cvetovih laškega smilja je linolna kislina (večkrat nenasičena
            maščobna kislina omega-6), ki predstavlja približno 23 % vseh maščob-
            nih kislin; sledita palmitinska (nasičena maščobna kislina; 16,5 % ma-
            ščobnih kislin) in alfa-linolenska kislina (večkrat nenasičena maščobna
            kislina omega-3; 12,4 % maščobnih kislin), od nasičenih pa je v večji meri
            prisotna še miristinska (10,5 % maščobnih kislin). Od enkrat nenasičenih
            maščobnih kislin je najbolj prisotna oleinska kislina, ki predstavlja 4,5 %
            maščobnih kislin v cvetovih smilja (Primitivo idr. 2022). Tako natančna
            hranilna sestava cvetov laškega smilja je bila določena zgolj za podvr-
            sto H. italicum Picardii Franco, ki raste na zahodu Iberskega polotoka
            (cvetovi so bili nabrani v Leirii na Portugalskem) (Primitivo idr. 2022).
            V količinah, v katerih se uporaba smilja navaja v etnobotaničnih zapisih
            in v sodobnih priporočilih na spletu, postanejo morebitne razlike med
            podvrstami zanemarljive, saj se smilj večinoma uporablja kot začimba ali
            zelišče za čaj. V luči dinamičnega spreminjanja uporabe divjih rastlin v
            kulinariki, kjer v sodobnih receptih dobivajo nove vloge, pa bi bilo treba
            natančno določiti hranilno sestavo tudi v drugih podvrstah ter v celotni
            nadzemni rastlini.
            Mineralna sestava laškega smilja je bila določena v dveh raziskavah in
            je odvisna od podvrste ter sestave tal na lokaciji rastišča (Bianchini idr.
            2009; Primitivo idr. 2022). Laški smilj vsebuje kalcij (4,5–20 mg/g sve-
            že mase), kalij (5,2– 28,3 mg/g sveže mase), fosfor (130–4100 μg/g sve-
            že mase), žveplo (okrog 240 μg/g sveže mase), baker (3,8–56 μg/g sveže
            mase), železo (88,5–950 μg/g sveže mase), mangan (74–750 μg/g sveže
            mase), cink (28–240 μg/g sveže mase) ter nikelj (okrog 15 μg/g sveže
            mase), rubidij (okrog 10,5 μg/g sveže mase) in stroncij (okrog 66 μg/g
            sveže mase) (Bianchini idr. 2009; Primitivo idr. 2022).
            Bolj od makro- in mikrohranil pa je v laškem smilju raziskana vsebnost
            fitokemikalij. Od barvil so v cvetovih laškega smilja, ki jih odlikuje živo-
            rumena barva, prisotni predvsem karotenoidi (68 ± 5 μg/g suhe mase),
            klorofil a (31 ± 7 μg/g suhe mase) in klorofil b (26 ± 10 μg/g suhe mase)
            (Primitivo idr. 2022). Karotenoidi, ki jih ljudje nismo sposobni sinteti-
            zirati sami in jih moramo zato v telo vnesti s hrano, imajo pri zdravju
            številne vloge: pomembni so za zdravje oči in vid, vplivajo na kognitiv-
            ne funkcije, na zdravje srca, v koži delujejo fotoprotektivno (tako funk-
            cijo imajo tudi v rastlinah, ki jih sintetizirajo), vplivajo na plodnost,
                                                           87
   82   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92