Page 85 - Laški smilj
P. 85
Laški smilj v prehrani
kuhinjo (Łuczaj idr. 2012). Zaradi potrjenih pozitivnih učinkov nekaterih
od njih na zdravje potrošniki vedno več pozornosti (ponovno) posvečajo
samozdravljenju s hrano (Petropoulos idr. 2018). Divje rastline v prehra-
ni tako postajajo pomembne kot t. i. superživila, kot vir novih kulinarič-
nih doživetij ter v gibanjih, ki želijo zagotoviti dobro, čisto in pravično
hrano za vse, kot je gibanje Slow Food – na ta način se uporaba divjih
rastlin seli v okolja, ki zanje niso lokalna niti ne tradicionalna (Łuczaj
idr. 2012).
Uporaba laškega smilja v kulinariki
Laški smilj se na območjih, kjer raste, tradicionalno uporablja tudi v ku-
linariki. Njegovi listi imajo okus po kariju in sladkem korenu, zato se v
angleščini imenuje tudi rastlina kari (angl. Curry plant) in ga uporabljajo
za začinjanje različnih jedi in zelenjavnih juh (Cannarella idr. 2022). O
tovrstni uporabi zapisi prihajajo predvsem iz Italije, kjer ga v Bazilikati
uporabljajo za začinjanje omak (Guarrera idr. 2006), v Liguriji pa tradi-
cionalne uporabnike spominja na rožmarin, zato ga lokalno imenujejo
Rusmarin sarvego, cenijo pa ga zaradi okusa, ki je nežnejši od rožmari-
novega, in uporabljajo liste za začinjanje različnih jedi (Ghirardini idr.
2007). Redna uporaba zelišč in začimb v prehrani izboljša zdravje ter
zmanjša tveganje za razvoj bolezni, poleg tega pa imajo uporabniki zelišč
in začimb tudi nižje vnose soli, kar dodatno ugodno vpliva na krvni pri-
tisk (Jiang 2019). S Hrvaškega poročajo o uporabi celotnega nadzemne-
ga dela rastline pri pripravi žgane pijače travarice v Dalmatinski zagori
Slika 1
Laški smilj se pogosto
uporablja kot začimba
85

