Page 85 - Laški smilj
P. 85

Laški smilj v prehrani

            kuhinjo (Łuczaj idr. 2012). Zaradi potrjenih pozitivnih učinkov nekaterih
            od njih na zdravje potrošniki vedno več pozornosti (ponovno) posvečajo
            samozdravljenju s hrano (Petropoulos idr. 2018). Divje rastline v prehra-
            ni tako postajajo pomembne kot t. i. superživila, kot vir novih kulinarič-
            nih doživetij ter v gibanjih, ki želijo zagotoviti dobro, čisto in pravično
            hrano za vse, kot je gibanje Slow Food – na ta način se uporaba divjih
            rastlin seli v okolja, ki zanje niso lokalna niti ne tradicionalna (Łuczaj
            idr. 2012).
            Uporaba laškega smilja v kulinariki

            Laški smilj se na območjih, kjer raste, tradicionalno uporablja tudi v ku-
            linariki. Njegovi listi imajo okus po kariju in sladkem korenu, zato se v
            angleščini imenuje tudi rastlina kari (angl. Curry plant) in ga uporabljajo
            za začinjanje različnih jedi in zelenjavnih juh (Cannarella idr. 2022). O
            tovrstni uporabi zapisi prihajajo predvsem iz Italije, kjer ga v Bazilikati
            uporabljajo za začinjanje omak (Guarrera idr. 2006), v Liguriji pa tradi-
            cionalne uporabnike spominja na rožmarin, zato ga lokalno imenujejo
            Rusmarin sarvego, cenijo pa ga zaradi okusa, ki je nežnejši od rožmari-
            novega, in uporabljajo liste za začinjanje različnih jedi (Ghirardini idr.
            2007). Redna uporaba zelišč in začimb v prehrani izboljša zdravje ter
            zmanjša tveganje za razvoj bolezni, poleg tega pa imajo uporabniki zelišč
            in začimb tudi nižje vnose soli, kar dodatno ugodno vpliva na krvni pri-
            tisk (Jiang 2019). S Hrvaškega poročajo o uporabi celotnega nadzemne-
            ga dela rastline pri pripravi žgane pijače travarice v Dalmatinski zagori




















            Slika 1
              Laški smilj se pogosto
            uporablja kot začimba
                                                           85
   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89   90