Page 83 - Laški smilj
P. 83

5










                Laški smilj v prehrani




                Nina Mohorko
                Fakulteta za vede o zdravju, Univerza na Primorskem
                          © 2025 Nina Mohorko
                https://doi.org/10.26493/978-961-293-525-2.5

            Uvod
            Hrana in jedi so od nekdaj odsevale identiteto ljudi. Nanje pa močno vpli-
            va tudi lokalno okolje, katerega del so divje rastline. Literatura poroča o
            povezavah med prehransko tradicijo prebivalcev Sredozemlja in njihovo
            dolgoživostjo, zato so mnoge raziskave usmerjene v povezavo med sre-
            dozemsko prehrano in zdravstvenim stanjem lokalnih skupnosti (Pieroni
            idr. 2005). V preteklosti se uživanja rastlin v prehranske namene ni raz-
            likovalo od njihovega uživanja v medicinske namene (Guarrera in Savo
            2016). Čeprav večina znanstvene literature k rastlinskim virom živil v sre-
            dozemski prehrani prišteva zgolj gojene rastline, je uporaba divjih rastlin
            kot del prehrane pomemben, a zapostavljen sestavni del sredozemske
            prehrane in odseva tradicionalno lokalno ekološko znanje (Hadjicham-
            bis idr. 2008; Biscotti in Pieroni 2015). Sredozemska prehrana namreč ni
            enoten sistem prehranjevanja v sredozemskem bazenu, temveč jo sesta-
            vlja množica lokalnih jedi in običajev in je kot taka deležna Unescove
            zaščite (Guarrera in Savo 2016). Kulinarična uporaba divjih rastlin je zelo
            lokalna, tudi etnobotanične raziskave poročajo o zelo nizkih indeksih
            podobnosti med različnimi kraji (Hadjichambis idr. 2008). Termin divje
            rastline označuje rastline, ki rastejo v svojem naravnem okolju, ne da bi
            bile gojene, včasih take, ki so bile v neko okolje prinesene in so bile na-
            turalizirane, včasih, predvsem ko gre za zelišča, ki se uporabljajo za čaje,
            pa tudi rastline, ki so gojene, vendar ljudje o njih govorijo kot o divjih
            rastlinah (Łuczaj idr. 2012). Tradicionalno se za pripravo živil zmeša več
            divjih rastlin in se jih pripravi na različne načine: pogosto se divje rastline
            prevre (na ta način se uniči toksične sestavine nekaterih od njih), včasih
                Bandelj, D., Z. Jenko Pražnikar in A. Petelin, ur. 2025.    83
                Laški smilj. Založba Univerze na Primorskem
   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88