Page 90 - Laški smilj
P. 90
Nina Mohorko
aromatične divje rastline olajšajo prebavo in se jih zaradi tega kot začim-
be dodaja hrani (Guarrera in Savo 2016). Čeprav etnobotanični zapisi o
uporabi smilja kot začimbe ne navajajo njegovih učinkov na prebavo, pa
o slednjih pričajo etnofarmakološki zapisi o njem (Antunes Viegas idr.
2014). Čaj iz laškega smilja, za katerega literatura poroča o ugodnih učin-
kih na prebavila in dihala (Antunes Viegas idr. 2014), ima grenek okus, ki
so ga preiskovanci v klinični raziskavi ocenili kot sprejemljivega (Kenig
idr. 2021; Kenig idr. 2022).
Grenek okus se zazna s pomočjo z G-proteinom povezanih receptorjev
iz družine za okus 2, T2R (iz. angl. Taste Family 2 Receptors), ki se izra-
žajo v okušalnih celicah tipa II v okušalnih mešičkih na jeziku in v oro-
farinksu ter obstajajo v obliki več različnih analogov, v populaciji pa je
bilo odkritih več kot 150 eno-nukleotidnih polimorfizmov, ki vplivajo na
veliko variabilnost v sposobnosti zaznavanja grenkega okusa v populaci-
ji (Trius-Soler in Moreno 2024). T2R pa niso zgolj gustatorni receptorji,
delujejo kot kemosenzorji, ki nadzorujejo okolje v telesu in sprožijo od-
zive na različne grožnje, kot so deregulacija presnove, toksini in infek-
cije (Harmon idr. 2021). Tako v ustih sodelujejo pri aktivaciji prirojene
imunosti, v rakavih celicah glave in vratu pa njihova signalizacija sproži
znižano raven presnove, znižano proliferacijo in apoptozo (Harris idr.
2024). Receptorje za grenko T2R najdemo tudi po celotnih prebavilih,
kjer vplivajo na njihovo funkcionalnost, znižajo pridobivanje telesne
mase in vplivajo na homeostazo glukoze; T2R so prisotni tudi v pljučih,
možganih in srcu (Trius-Soler in Moreno 2024). Dajanje grenkega popar-
ka v želodec je povzročilo akutno znižanje apetita in ravni acil-grelina ter
motilina v plazmi (Verbeure idr. 2021), kar potrjuje smiselnost uporabe
grenkih aperitivov. Kot aperitiv bi se lahko uporabljalo tudi čaj iz laškega
smilja, ki akutno po zaužitju tudi zviša presnovo v mirovanju (Kenig idr.
2021). Kronična (štiritedenska) uporaba čaja iz laškega smilja dve uri po
večerji je znižala hrepenenje po sladki hrani in prigrizkih, prav tako pa je
ugodno vplivala na telesno maso preiskovancev in njihov lipidni profil
(Kenig idr. 2022).
Morda polifenoli in druge fitokemikalije grenkega okusa, za katere so
značilne nizka biorazpoložljivost in posledično nizke ravni v tkivu, svo-
je fiziološke učinke dosegajo tudi preko receptorjev T2R (Trius-Soler in
Moreno 2024).
Grenek okus lahko nekatere ljudi odvrne od uživanja zelenjave in divjih
rastlin. Vendar lahko na njegovo percepcijo vplivamo s spreminjanjem
90

