Page 90 - Laški smilj
P. 90

Nina Mohorko

                aromatične divje rastline olajšajo prebavo in se jih zaradi tega kot začim-
                be dodaja hrani (Guarrera in Savo 2016). Čeprav etnobotanični zapisi o
                uporabi smilja kot začimbe ne navajajo njegovih učinkov na prebavo, pa
                o slednjih pričajo etnofarmakološki zapisi o njem (Antunes Viegas idr.
                2014). Čaj iz laškega smilja, za katerega literatura poroča o ugodnih učin-
                kih na prebavila in dihala (Antunes Viegas idr. 2014), ima grenek okus, ki
                so ga preiskovanci v klinični raziskavi ocenili kot sprejemljivega (Kenig
                idr. 2021; Kenig idr. 2022).
                Grenek okus se zazna s pomočjo z G-proteinom povezanih receptorjev
                iz družine za okus 2, T2R (iz. angl. Taste Family 2 Receptors), ki se izra-
                žajo v okušalnih celicah tipa II v okušalnih mešičkih na jeziku in v oro-
                farinksu ter obstajajo v obliki več različnih analogov, v populaciji pa je
                bilo odkritih več kot 150 eno-nukleotidnih polimorfizmov, ki vplivajo na
                veliko variabilnost v sposobnosti zaznavanja grenkega okusa v populaci-
                ji (Trius-Soler in Moreno 2024). T2R pa niso zgolj gustatorni receptorji,
                delujejo kot kemosenzorji, ki nadzorujejo okolje v telesu in sprožijo od-
                zive na različne grožnje, kot so deregulacija presnove, toksini in infek-
                cije (Harmon idr. 2021). Tako v ustih sodelujejo pri aktivaciji prirojene
                imunosti, v rakavih celicah glave in vratu pa njihova signalizacija sproži
                znižano raven presnove, znižano proliferacijo in apoptozo (Harris idr.
                2024).  Receptorje  za  grenko  T2R  najdemo  tudi  po  celotnih  prebavilih,
                kjer vplivajo na njihovo funkcionalnost, znižajo pridobivanje telesne
                mase in vplivajo na homeostazo glukoze; T2R so prisotni tudi v pljučih,
                možganih in srcu (Trius-Soler in Moreno 2024). Dajanje grenkega popar-
                ka v želodec je povzročilo akutno znižanje apetita in ravni acil-grelina ter
                motilina v plazmi (Verbeure idr. 2021), kar potrjuje smiselnost uporabe
                grenkih aperitivov. Kot aperitiv bi se lahko uporabljalo tudi čaj iz laškega
                smilja, ki akutno po zaužitju tudi zviša presnovo v mirovanju (Kenig idr.
                2021). Kronična (štiritedenska) uporaba čaja iz laškega smilja dve uri po
                večerji je znižala hrepenenje po sladki hrani in prigrizkih, prav tako pa je
                ugodno vplivala na telesno maso preiskovancev in njihov lipidni profil
                (Kenig idr. 2022).
                Morda polifenoli in druge fitokemikalije grenkega okusa, za katere so
                značilne nizka biorazpoložljivost in posledično nizke ravni v tkivu, svo-
                je fiziološke učinke dosegajo tudi preko receptorjev T2R (Trius-Soler in
                Moreno 2024).
                Grenek okus lahko nekatere ljudi odvrne od uživanja zelenjave in divjih
                rastlin. Vendar lahko na njegovo percepcijo vplivamo s spreminjanjem


                           90
   85   86   87   88   89   90   91   92   93   94   95