Page 86 - Laški smilj
P. 86

Nina Mohorko

                (Ninčević Runjić idr. 2024). V primerjavi z drugimi divjimi rastlinami iz
                družine Asteraceae je etnobotaničnih zapisov o uporabi laškega smilja v
                kulinariki v znanstveni literaturi malo, več je etnofarmakoloških opisov, v
                katerih navajajo interno uporabo poparkov cvetov, cvetoče rastline, listov
                ali nadzemnih delov laškega smilja za prebavne težave, težave z jetri in
                žolčem, kašelj, prehlad in druga vnetja dihalnih poti, uporabo prevret-
                ka cvetov in listov za vnetje ter kašelj in za čiščenje želodca ter upora-
                bo soka mladih listov in vršičkov za bolečine v želodcu (Antunes Viegas
                idr. 2014). Literatura pa poroča tudi o protidiabetičnem delovanju čaja iz
                smilja (Pereira idr. 2017).
                Skladno s poročanjem literature o renesansi zanimanja za uporabo divjih
                rastlin v prehrani v urbanem okolju, kjer se jih prej ni uporabljalo, pa se
                več zapisov o uporabi laškega smilja v kulinariki najde v sodobni poljudni
                literaturi na spletu, kjer so opisani različni načini in možni vzroki upora-
                be (Behrič b. l.) ter različni recepti. Tako priporočajo njegovo uporabo za
                pripravo zeliščnega čaja in likerja (Mascotto in Tassoni 2023), kot zelišča
                za začinjanje mesa (Colombo 2024b), stročnic (Colombo 2024a; Bartolo-
                mei 2023), jajc, jogurta, sirov in rib (Lautanen-Raleigh 2018). Ekstrava-
                gantnejši recepti smilj priporočajo za začinjanje sadnih solat ter sladole-
                da (Mascotto in Tassoni 2023), naveden pa je tudi recept za pesto, kjer je
                količina uporabljenega smilja večja od prej navedenih (»Pesto Mandorle
                & Elicriso« 2022; »Spaghetti al pesto di elicriso« b. l.). Omenjeni recepti
                priporočajo uporabo listov, cvetov ali kombinacije obojega. Vzporedno
                s povečevanjem znanja o prehranski vrednosti laškega smilja in z znan-
                stvenim potrjevanjem njegovih učinkov na zdravje gre pričakovati nove
                recepte in njegovo uporabo v funkcionalnih živilih, pijačah, prehranskih
                dopolnilih, kot prehranski aditiv ali protimikrobno sredstvo, kot predla-
                gajo za druge užitne halofite iz sredozemskega bazena (Petropoulos idr.
                2018; Pereira idr. 2017).

                Prehranska vrednost laškega smilja

                Zaradi povečanega zanimanja potrošnikov in prehranske industrije za
                zdravo ter funkcionalno hrano se je začelo raziskovati kemično sestavo
                divjih rastlin (Petropoulos idr. 2019). Cvetovi laškega smilja imajo relativ-
                no visok delež vode, približno 40 % (Primitivo idr. 2022). 85 % suhe mase
                predstavljajo ogljikovi hidrati, 5,5 % beljakovine in 3,6 % lipidi, kar je pri-
                merljivo z drugimi užitnimi cvetovi, kot so cvetovi Helichrysum petiolare,
                vrste smilja iz Južne Afrike, cvetovi šipka in vrtnega ognjiča (Primitivo idr.
                2022). Cvetovi laškega smilja imajo ugodno maščobno sestavo: približno
                           86
   81   82   83   84   85   86   87   88   89   90   91