Page 86 - Laški smilj
P. 86
Nina Mohorko
(Ninčević Runjić idr. 2024). V primerjavi z drugimi divjimi rastlinami iz
družine Asteraceae je etnobotaničnih zapisov o uporabi laškega smilja v
kulinariki v znanstveni literaturi malo, več je etnofarmakoloških opisov, v
katerih navajajo interno uporabo poparkov cvetov, cvetoče rastline, listov
ali nadzemnih delov laškega smilja za prebavne težave, težave z jetri in
žolčem, kašelj, prehlad in druga vnetja dihalnih poti, uporabo prevret-
ka cvetov in listov za vnetje ter kašelj in za čiščenje želodca ter upora-
bo soka mladih listov in vršičkov za bolečine v želodcu (Antunes Viegas
idr. 2014). Literatura pa poroča tudi o protidiabetičnem delovanju čaja iz
smilja (Pereira idr. 2017).
Skladno s poročanjem literature o renesansi zanimanja za uporabo divjih
rastlin v prehrani v urbanem okolju, kjer se jih prej ni uporabljalo, pa se
več zapisov o uporabi laškega smilja v kulinariki najde v sodobni poljudni
literaturi na spletu, kjer so opisani različni načini in možni vzroki upora-
be (Behrič b. l.) ter različni recepti. Tako priporočajo njegovo uporabo za
pripravo zeliščnega čaja in likerja (Mascotto in Tassoni 2023), kot zelišča
za začinjanje mesa (Colombo 2024b), stročnic (Colombo 2024a; Bartolo-
mei 2023), jajc, jogurta, sirov in rib (Lautanen-Raleigh 2018). Ekstrava-
gantnejši recepti smilj priporočajo za začinjanje sadnih solat ter sladole-
da (Mascotto in Tassoni 2023), naveden pa je tudi recept za pesto, kjer je
količina uporabljenega smilja večja od prej navedenih (»Pesto Mandorle
& Elicriso« 2022; »Spaghetti al pesto di elicriso« b. l.). Omenjeni recepti
priporočajo uporabo listov, cvetov ali kombinacije obojega. Vzporedno
s povečevanjem znanja o prehranski vrednosti laškega smilja in z znan-
stvenim potrjevanjem njegovih učinkov na zdravje gre pričakovati nove
recepte in njegovo uporabo v funkcionalnih živilih, pijačah, prehranskih
dopolnilih, kot prehranski aditiv ali protimikrobno sredstvo, kot predla-
gajo za druge užitne halofite iz sredozemskega bazena (Petropoulos idr.
2018; Pereira idr. 2017).
Prehranska vrednost laškega smilja
Zaradi povečanega zanimanja potrošnikov in prehranske industrije za
zdravo ter funkcionalno hrano se je začelo raziskovati kemično sestavo
divjih rastlin (Petropoulos idr. 2019). Cvetovi laškega smilja imajo relativ-
no visok delež vode, približno 40 % (Primitivo idr. 2022). 85 % suhe mase
predstavljajo ogljikovi hidrati, 5,5 % beljakovine in 3,6 % lipidi, kar je pri-
merljivo z drugimi užitnimi cvetovi, kot so cvetovi Helichrysum petiolare,
vrste smilja iz Južne Afrike, cvetovi šipka in vrtnega ognjiča (Primitivo idr.
2022). Cvetovi laškega smilja imajo ugodno maščobno sestavo: približno
86

