Page 198 - Praktikum zdravstvene nege 1
P. 198

Hranjenje pacienta
                   ker pacient v krajšem ˇcasu (30 minut) prejme celoten obrok v enkratnem
                   odmerku (posnema hranjenje zdravega ˇcloveka, ki zaužije hrano in pi-
                   jaˇco per os). Pri uporabi ˇcrpalke ali kapalnega sistema pacienta pa hra-
                   no/tekoˇcino dovajamo po NGS na kontinuiran ali intermitenten naˇcin (v
                   intervalih).
                   Sondna hrana je lahko pripravljena industrijsko (natanˇcno preraˇcunane
                   formule, fina konzistenca hrane) ali roˇcno v kuhinji ustanove (prednost je
                   v manj predelani hrani, ni pa formula toliko natanˇcna in tudi konzisten-
                   ca je lahko bolj groba). Pred hranjenjem mora biti hrana segreta/ohlajena
                   na sobno temperaturo oziroma mlaˇcna (pri mrzli se sonda maši, pri pre-
                   topli lahko pride do opeklin sluznice želodca). Hrana, ki je izpostavljena
                   zunanjim vplivom (toplota, mikroorganizmi, umazanija, tudi nehigien-
                   sko rokovanje), izgublja na hranilni in energetski vrednosti, hkrati pa se
                   lahko kontaminira in je vir okužbe za pacienta, ki ga s tako hrano hrani-
                   mo (Perry in Potter, 2015).
                   Ob enkratnem obroku naj bo koliˇcina zaužite hrane in tekoˇcine od 250
                   do 350 ml oziroma naj dnevna koliˇcina ne presega vnosa 2000 ml (Willi-
                   ams, 2018), odvisno od stanja pacienta in njegovih zmožnosti sprejema-
                   nja hrane/tekoˇcine. Prišteti moramo še tekoˇcino za zaˇcetno prebrizgava-
                   nje sonde, tekoˇcino, s katero dajemo zdravila, in tekoˇcino za prebrizga-
                   vanje sonde ob koncu hranjenja.
                   Pred vsakim hranjenjem/dovajanjem tekoˇcine/aplikacijo zdravil je po-
                   trebno preverjanje lege NGS zaradi prepreˇcevanja aspiracije in zadušitve.
                   Tudi koliˇcina rezidualne želodˇcne vsebine ne sme biti veˇcja od 200–500
                   ml oziroma 250 ml pri zaporednem preverjanju v razmaku ene ure (Wil-
                   liams, 2018; Lynn, 2019) – ˇce to presega, pomeni, da se želodec ne prazni
                   dovolj hitro, in hranjenje v tem primeru odložimo za eno uro, ko ponov-
                   no preverimo stanje želodˇcne vsebine oziroma se posvetujemo z zdrav-
                   nikom (Perry in Potter, 2015).
                   Pacienta vedno hranimo v sedeˇcem (redkeje polsedeˇcem) položaju ozi-
                   roma na vsaj 30 stopinjah dvignjenega vzglavja (Williams, 2018; Lynn,
                   2019). Med hranjenjem (v bolusu, kontinuiranem ali intermitentnem)
                   smo pozorni na pacientove izgled, dihanje, morebitno kašljanje, duše-
                   nje, bruhanje in ustrezno ukrepamo (pri ogroženih pacientih je smiselno
                   imeti pripravljen set za aspiracijo dihal).
                   Pacient naj bo po hranjenju še 30–45 minut v sedeˇcem/polsedeˇcem po-
                   ložaju zaradi lažjega praznjenja želodca in prepreˇcevanja dviga želodˇc-
                   ne vsebine do dihal (nevarnost aspiracije in zadušitve); pacient z NGS
                              198
   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203