Page 197 - Praktikum zdravstvene nege 1
P. 197

Hranjenje po nazogastriˇ cni sondi
                   bovali za izvedbo. ▸ Materiale/pripomoˇcke za enkratno uporabo
                   zavržemo, tiste za veˇckratno uporabo pa oˇcistimo/oddamo v pra-
                   nje/dezinficiramo v skladu z veljavnimi standardi; na ta naˇcin pre-
                   preˇcujemo širjenje bolnišniˇcnih okužb; omogoˇcamo veˇckratno upo-
                   rabo pripomoˇckov in materialov.
                43. Razkužimo si roke. ▸ Prekinjanje kontaminacije in prenosa infekcij.


                   Vprašanja za ponavljanje
                    1. Kaj vse so tveganja pri uvajanju NGS in kako jih prepreˇcimo?
                    2. Kako ukrepati v primeru, ko si je pacient izvlekel NGS?
                    3. Kako boste ukrepali, ˇce pri preverjanju ugotovite, da NGS ni v položaju,
                     kot je zabeleženo v dokumentaciji?
                   Literatura
                   Lynn, P. (2019). Taylor’s clinical nursing skills: A nursing process approach
                       (5. izd.). Wolters Kluwer.
                   Perry, A. G., in Potter, P. A. (2015). Mosby’s pocket guide: Nursing skills &
                       procedures (8. izd.). Elsevier.
                   Stein, L. N. M., in Hollen, C. J. (2021). Concept-based clinical nursing skills:
                       Fundamental to advanced. Elsevier.
                   Williams, P. (2018). DeWit’s Fundamental concepts and skills for nursing
                       (5. izd.). Elsevier.



                6.3 Hranjenje po nazogastriˇcni sondi
                Doroteja Rebec
                Enteralno hranjenje zajema hranjenje preko sonde, vstavljene v želodec,
                dvanajstnik ali jejunum, vstopno mesto pa je preko nazofaringealnega ali
                orofaringelanega dela, lahko pa tudi operativno preko trebušne stene kot
                gastrostoma ali jejunostoma (Stein in Hollen, 2021). Hranjenje po nazo-
                gastriˇcni sondi (NGS) izvajamo na veˇcnaˇcinov: s pomoˇcjo ˇcrpalke, s po-
                moˇcjo kapalnega sistema, na brizgo (s prostim padom) (Perry in Potter,
                2015). Pri hranjenju s pomoˇcjo prostega pada izkorišˇcamo silo gravitaci-
                je in hitrost hranjenja reguliramo z višino cilindra brizge (cilinder naj ne
                bo višje od 45 cm nad pacientovim želodcem), pri vreˇcki brez stišˇcka za
                regulacijo hitrosti pretoka pa naj bo vreˇcka na višini 25–45 cm nad ravnjo
                pacientovega želodca (Stein in Hollen, 2021). Hranjenje s potiskanjem
                bata ni priporoˇcljivo zaradi nevarnosti prehitrega vnosa hrane/tekoˇcine
                (Lynn, 2019). Hranjenje s pomoˇcjo brizgeseima za hranjenje v bolusu,
                                                            197
   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202