Page 203 - Praktikum zdravstvene nege 1
P. 203
Hranjenje po nazogastriˇ cni sondi
• ˇce je prehodna in pacient ne kaže težav, ki bi nakazovale neustrezno
lego sonde po prebrizgavanju z vodo, na sondo nastavimo s hrano
napolnjeno brizgo z batom;
• popustimo pean in vsebino brizge poˇcasi iztiskamo (aktivno izti-
skanje) preko sonde v želodec – pri tem naˇcinu brizge ni potrebno
dvigovati nad raven želodca, ker je iztiskanje hrane aktivno dejanje
izvajalca;
• zatisnemo pean preko zloženca, snamemo brizgo, jo napolnimo z
novo koliˇcino hrane/tekoˇcine, ponovno nastavimo na sondo in od-
premo pean ter vsebino brizge preko sonde ponovno poˇcasi iztiska-
mo v želodec;
• zaradi težje kontrole hitrosti iztiskanja hrane pri tem naˇcinu je
med eno in drugo brizgo priporoˇcljivo delati krajše pavze, da ne
preobremenimo pacientovega želodca;
• to ponavljamo, dokler pacient ne zaužije celotnega obroka;
• hranjenje zakljuˇcimo s prebrizgavanjem sonde z vodo;
• pacienta ves ˇcas hranjenja opazujemo;
• skupno hranjenje naj traja približno 30 min;
• pacient naj bo po hranjenju v sedeˇcem položaju še 30–45 minut,
potem ga lahko za lažje praznjenje želodca obrnemo na desni
bok (priporoˇcljivo je, da je njegovo vzglavje vedno nekoliko dvig-
njeno).
▸ Je manj ustrezen naˇcin, ker težko kontroliramo hitrost potiska-
njabata–velika je nevarnost, da bo ˇcas hranjenja prekratek, kar
pacienta obremenjuje, saj v kratki ˇcasovni enoti prejme veˇcjo ko-
liˇcino hrane/tekoˇcine, to pa lahko privede do slabosti, bruhanja,
krˇcev, poveˇca ogroženost za aspiracijo v dihala.
24. Hranjenje po NGS – preko kapalnega sistema:
• vreˇcko na kapalnem sistemu napolnimo s hrano/tekoˇcino in izpu-
stimo zrak iz sistema (sistem napolnimo s hrano/tekoˇcino) – oboje
naredimo tako, da ne kontaminiramo hrane in tudi ne konˇcnega
dela sistema, ki ga bomo povezali na NGS;
• pri tem naˇcinu hranjenja temperatura obroka ni problematiˇcna,
ker se hrana sproti temperira na sobno temperaturo in ker v paci-
entov želodec teˇce po kapljicah;
• približamo razkuženo servirno mizico in nanjo razporedimo lon-
ˇ cek z vodo, brizgo, pean in sterilen suh zloženec (za zašˇcito sonde
pri stiskanju s peanom);
203