Page 203 - Praktikum zdravstvene nege 1
P. 203

Hranjenje po nazogastriˇ cni sondi
                    • ˇce je prehodna in pacient ne kaže težav, ki bi nakazovale neustrezno
                      lego sonde po prebrizgavanju z vodo, na sondo nastavimo s hrano
                      napolnjeno brizgo z batom;
                    • popustimo pean in vsebino brizge poˇcasi iztiskamo (aktivno izti-
                      skanje) preko sonde v želodec – pri tem naˇcinu brizge ni potrebno
                      dvigovati nad raven želodca, ker je iztiskanje hrane aktivno dejanje
                      izvajalca;
                    • zatisnemo pean preko zloženca, snamemo brizgo, jo napolnimo z
                      novo koliˇcino hrane/tekoˇcine, ponovno nastavimo na sondo in od-
                      premo pean ter vsebino brizge preko sonde ponovno poˇcasi iztiska-
                      mo v želodec;
                    • zaradi težje kontrole hitrosti iztiskanja hrane pri tem naˇcinu je
                      med eno in drugo brizgo priporoˇcljivo delati krajše pavze, da ne
                      preobremenimo pacientovega želodca;
                    • to ponavljamo, dokler pacient ne zaužije celotnega obroka;
                    • hranjenje zakljuˇcimo s prebrizgavanjem sonde z vodo;
                    • pacienta ves ˇcas hranjenja opazujemo;
                    • skupno hranjenje naj traja približno 30 min;
                    • pacient naj bo po hranjenju v sedeˇcem položaju še 30–45 minut,
                      potem ga lahko za lažje praznjenje želodca obrnemo na desni
                      bok (priporoˇcljivo je, da je njegovo vzglavje vedno nekoliko dvig-
                      njeno).
                      ▸ Je manj ustrezen naˇcin, ker težko kontroliramo hitrost potiska-
                      njabata–velika je nevarnost, da bo ˇcas hranjenja prekratek, kar
                      pacienta obremenjuje, saj v kratki ˇcasovni enoti prejme veˇcjo ko-
                      liˇcino hrane/tekoˇcine, to pa lahko privede do slabosti, bruhanja,
                      krˇcev, poveˇca ogroženost za aspiracijo v dihala.
                24. Hranjenje po NGS – preko kapalnega sistema:
                    • vreˇcko na kapalnem sistemu napolnimo s hrano/tekoˇcino in izpu-
                      stimo zrak iz sistema (sistem napolnimo s hrano/tekoˇcino) – oboje
                      naredimo tako, da ne kontaminiramo hrane in tudi ne konˇcnega
                      dela sistema, ki ga bomo povezali na NGS;
                    • pri tem naˇcinu hranjenja temperatura obroka ni problematiˇcna,
                      ker se hrana sproti temperira na sobno temperaturo in ker v paci-
                      entov želodec teˇce po kapljicah;
                    • približamo razkuženo servirno mizico in nanjo razporedimo lon-
                      ˇ cek z vodo, brizgo, pean in sterilen suh zloženec (za zašˇcito sonde
                      pri stiskanju s peanom);
                                                            203
   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208