Page 202 - Praktikum zdravstvene nege 1
P. 202

Hranjenje pacienta
                    20. Aspirat želodˇcne vsebine vrnemo v pacientov želodec. ▸ Ohranjanje
                       tekoˇcinsko-elektrolitskega ravnovesja.
                    21. V primeru veˇcjih koliˇcin želodˇcne vsebine (do najveˇc 500 ml) obvesti-
                       mo zdravnika in ne hranimo, ampak ponovno preverimo stanje ˇcez
                       eno uro. ▸ Zastoj želodˇcne vsebine ni fiziološko stanje (razen takoj
                       po hranjenju).
                    22. Hranjenje po NGS – z brizgo na prosti pad:
                       • približamo razkuženo servirno mizico in nanjo razporedimo obrok,
                         lonˇcek z vodo, brizgo, pean in sterilen suh zloženec (za zašˇcito son-
                         de pri stiskanju s peanom);
                       • preverimo temperaturo obroka (sobna temperatura – mlaˇcno);
                       • sondo najprej prebrizgamo s 30–50 ml vode in jo pustimo zatisnje-
                         no s peanom preko zloženca;
                       • ˇce je prehodna in pacient ne kaže težav, ki bi nakazovale neustrezno
                         lego sonde po prebrizgavanju z vodo, na sondo nastavimo brizgo
                         brez bata, vlijemo hrano/tekoˇcino in pean popustimo, da vsebina
                         prosto teˇce v želodec (brizga mora biti ob tem nekoliko nad ravnjo
                         želodca);
                       • preden se brizga popolnoma izprazni, dolijemo novo hrano/teko-
                         ˇ cino ali pa vmes sondo s peanom preko zloženca stisnemo in po-
                         ˇ cakamo krajši ˇcas, preden nadaljujemo z naslednjim polnjenjem
                         brizge;
                       • to ponavljamo, dokler pacient ne zaužije celotnega obroka;
                       • hranjenje zakljuˇcimo s prebrizgavanjem sonde z vodo;
                       • pacienta ves ˇcas hranjenja opazujemo;
                       • skupno hranjenje naj traja približno 30 min;
                       • pacient naj bo po hranjenju v sedeˇcem položaju še 30–45 minut,
                         potem ga lahko za lažje praznjenje želodca obrnemo na desni bok
                         (priporoˇcljivo je, da je njegovo vzglavje vedno nekoliko dvignjeno).
                         ▸ Ustreznejši naˇcin hranjenja, ker zmanjšuje možnost prehitrega
                         vnosa hrane/tekoˇcine v želodec.
                    23. Hranjenje po NGS – z brizgo na potisk bata:
                       • približamo razkuženo servirno mizico in nanjo razporedimo obrok,
                         lonˇcek z vodo, brizgo, pean in sterilen suh zloženec (za zašˇcito son-
                         de pri stiskanju s peanom);
                       • preverimo temperaturo obroka (sobna temperatura – mlaˇcno);
                       • sondo najprej prebrizgamo s 30–50 ml vode in jo pustimo zatisnje-
                         no s peanom preko zloženca;
                              202
   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207