Page 202 - Praktikum zdravstvene nege 1
P. 202
Hranjenje pacienta
20. Aspirat želodˇcne vsebine vrnemo v pacientov želodec. ▸ Ohranjanje
tekoˇcinsko-elektrolitskega ravnovesja.
21. V primeru veˇcjih koliˇcin želodˇcne vsebine (do najveˇc 500 ml) obvesti-
mo zdravnika in ne hranimo, ampak ponovno preverimo stanje ˇcez
eno uro. ▸ Zastoj želodˇcne vsebine ni fiziološko stanje (razen takoj
po hranjenju).
22. Hranjenje po NGS – z brizgo na prosti pad:
• približamo razkuženo servirno mizico in nanjo razporedimo obrok,
lonˇcek z vodo, brizgo, pean in sterilen suh zloženec (za zašˇcito son-
de pri stiskanju s peanom);
• preverimo temperaturo obroka (sobna temperatura – mlaˇcno);
• sondo najprej prebrizgamo s 30–50 ml vode in jo pustimo zatisnje-
no s peanom preko zloženca;
• ˇce je prehodna in pacient ne kaže težav, ki bi nakazovale neustrezno
lego sonde po prebrizgavanju z vodo, na sondo nastavimo brizgo
brez bata, vlijemo hrano/tekoˇcino in pean popustimo, da vsebina
prosto teˇce v želodec (brizga mora biti ob tem nekoliko nad ravnjo
želodca);
• preden se brizga popolnoma izprazni, dolijemo novo hrano/teko-
ˇ cino ali pa vmes sondo s peanom preko zloženca stisnemo in po-
ˇ cakamo krajši ˇcas, preden nadaljujemo z naslednjim polnjenjem
brizge;
• to ponavljamo, dokler pacient ne zaužije celotnega obroka;
• hranjenje zakljuˇcimo s prebrizgavanjem sonde z vodo;
• pacienta ves ˇcas hranjenja opazujemo;
• skupno hranjenje naj traja približno 30 min;
• pacient naj bo po hranjenju v sedeˇcem položaju še 30–45 minut,
potem ga lahko za lažje praznjenje želodca obrnemo na desni bok
(priporoˇcljivo je, da je njegovo vzglavje vedno nekoliko dvignjeno).
▸ Ustreznejši naˇcin hranjenja, ker zmanjšuje možnost prehitrega
vnosa hrane/tekoˇcine v želodec.
23. Hranjenje po NGS – z brizgo na potisk bata:
• približamo razkuženo servirno mizico in nanjo razporedimo obrok,
lonˇcek z vodo, brizgo, pean in sterilen suh zloženec (za zašˇcito son-
de pri stiskanju s peanom);
• preverimo temperaturo obroka (sobna temperatura – mlaˇcno);
• sondo najprej prebrizgamo s 30–50 ml vode in jo pustimo zatisnje-
no s peanom preko zloženca;
202