Page 201 - Praktikum zdravstvene nege 1
P. 201

Hranjenje po nazogastriˇ cni sondi
                   je že preteklo nekaj ˇcasa, kar poveˇcuje možnost kontaminacije in
                   prenosa infekcij preko rok; v tem ˇcasu smo se z rokami morda do-
                   tikali sebe ali predmetov v širši pacientovi okolici.
                12. Pacientu razložimo, da je ˇcas za zaužitje obroka. ▸ Vzpostavljanje
                   vzdušjazahranjenje.
                13. Preverimo, ˇce so kolesa postelje zablokirana. ▸ Za varnost pacienta,
                   za varnost izvajalca.
                14. Višino postelje prilagodimo (zvišamo, znižamo) na delovno višino iz-
                   vajalca/izvajalcev; pacienta opozorimo na dviganje/spušˇcanje poste-
                   lje. ▸ Lažja izvedba in varovanje lokomotornega aparata izvajalcev.
                15. Na strani, na kateri pristopamo k pacientu (obiˇcajnojetovodilna
                   stran pacienta), pozorno spustimo varovalno ograjico, ˇce je le-ta ob
                   pacientu namešˇcena in dvignjena. ▸ Pri spušˇcanju smo pozorni na
                   položaj pacientovih rok in nog, da ne pride do poškodb; pozorni smo
                   tudi na tehniˇcno brezhibnost varovalnih ograjic, da ne pride do po-
                   škodb izvajalca; ˇce pacientovo stanje dopušˇca, negovalno interven-
                   cijo vedno izvajamo ob spušˇcenih varovalnih ograjicah.
                16. Pacienta namestimo v sedeˇci položaj (dovolj je dvig vzglavja za pri-
                   bližno 60–90 stopinj). ▸ Lažje hranjenje, praznjenje želodca ter pre-
                   preˇcevanje zatekanja želodˇcne vsebine v požiralnik (regurgitacija) in
                   aspiracije v dihala.
                17. Pacienta zašˇcitimo z zašˇcitno podlogo (lahko je dovolj tudi frotirna
                   brisaˇcka, slinˇcek za enkratno uporabo). ▸ Zašˇcita pred izloˇcki; pre-
                   preˇcimo, da bi se pacient umazal s hrano.
                18. Razkužimo si roke in nadenemo zašˇcitne rokavice. ▸ Zašˇcita pred sti-
                   kom z želodˇcno vsebino (kužnina).
                19. Preverimo položaj sonde:
                    • oznaka/cm na sondi ob nosnici,
                    • poslušanje zvokov ob sondi,
                    • merjenje CO 2 ob sondi,
                    • iztis bolusa zraka v želodec in poslušanje zvokov nad epigastrijem,
                    • preverjanje izgleda in volumna želodˇcne vsebine,
                    • preverjanje pH želodˇcne vsebine,
                    • preverjanje z vbrizganjem vode.
                      ▸ Ustrezna lega NGS zmanjšuje možnost za aspiracijo in zaduši-
                      tev med hranjenjem; ˇce pri preverjanju ugotovimo odstopanja, ne
                      smemo priˇceti s hranjenjem, ampak se o nadaljnjih postopkih do-
                      govorimo z zdravnikom.
                                                            201
   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206