Page 62 - Trajnostni gospodarski razvoj turistične alpske regije
P. 62
4 Gradniki turističnega povpraševanja in ponudbe
Preglednica 4.4 Regresijska analiza turistične tradicije alpske regije
Turistična tradicija alpske regije Vrednost (B) t-statistika Sig.
Konstanta −0,339 −0,890 0,375
Predhodna rezervacija 0,126 2,550 0,012
Dodatna športna ponudba 0,183 3,039 0,003
Naravno okolje in urejenost krajev 0,324 4,056 0,000
Cenovno ugodne prenočitvene kapacitete 0,189 2,512 0,013
Organizacija zimskih športnih prireditev 0,176 3,199 0,002
AdjR 2 0,307
F 17,863
bo in organizacijo zimskih športnih prireditev ter s predhodno rezervacijo,
s katero smo preverjali H2.2.
Iz rezultatov regresijske analize izhaja, da je turistična tradicija alpske
destinacije pozitivno in statistično značilno povezana s pojasnjevalnimi
spremenljivkami naravo okolje in urejenost krajev, cenovno ugodne prenočit-
vene kapacitete, dodatna športna ponudba in organizacija zimskih športnih
21−4,4 prireditev ter predhodna rezervacija destinacije. S tem smo potrdili H2.2.
Testiranje podhipoteze H2.3
Preglednica 4.5 prikazuje rezultate regresijske analize raznolike ponud-
be v povezavi s prijaznostjo zaposlenih in občanov, z lokalno pridelano hra-
no in organizacijo kulinaričnih dogodkov, s privlačnostjo zaradi možnosti
športnih aktivnosti ter z dodatno kulturno-zabavno ponudbo, s katero
22−4,5 smo preverjali H2.3.
Iz rezultatov regresijske analize izhaja, da je raznolika ponudba po-
zitivno in statistično značilno povezana s spremenljivkami prijaznost
zaposlenih in občanov, lokalno pridelana hrana in organizacija kulinaričnih
dogodkov, privlačnost zaradi možnosti športnih aktivnosti in dodatna kul-
turno-zabavna ponudba. S tem smo potrdili H2.3.
Preglednica 4.5 Regresijska analiza raznolike ponudba
Raznolika ponudba Vrednost (B) t-statistika Sig.
Konstanta −0,127 −0,372 0,710
Dodatna kulturno-zabavna ponudba 0,125 2,393 0,018
Prijaznost zaposlenih in občanov 0,419 5,716 0,000
Privlačnost zaradi športnih aktivnosti 0,224 3,433 0,001
Lokalno pridelana hrana 0,251 3,758 0,000
AdjR 2 0,414
F 35,905
62