Page 204 - Praktikum zdravstvene nege 1
P. 204
Hranjenje pacienta
• sondo najprej prebrizgamo s 30–50 ml vode in jo pustimo zatisnje-
no s peanom preko zloženca;
• ˇce je prehodna in pacient ne kaže težav, ki bi nakazovale neustre-
zno lego sonde po prebrizgavanju z vodo, potem na sondo priklopi-
mo kapalni sistem (pred tem še enkrat preverimo, da v sistemu na
zraka);
• popustimo pean, odpremo stišˇcek na sistemu in naravnamo želeno
hitrost pretoka, ki smo jo pred izvedbo izraˇcunali glede na koliˇci-
no hrane/tekoˇcine, ˇcas hranjenja in velikost kapljic, ki jih sistem
dopušˇca;
• ko se hranjenje zakljuˇci, s peanom preko zloženca zatisnemo son-
do, snamemo sistem in nataknemo brizgo z vodo za prebrizgavanje
sonde;
• sondo prebrizgamo z vodo;
• pacienta med hranjenjem veˇckrat opazujemo;
• skupno hranjenje/hidriranje pacienta traja nekaj ur (intermiten-
tno z vmesnimi pavzami brez hranjenja) ali celodnevno (kontinu-
irano 24 ur);
• pacient naj bo pri takem hranjenju v polsedeˇcem položaju približ-
no 30–45 stopinj; lahko pa se ga obraˇca tudi na bok (priporoˇcljivo
je, da je njegovo vzglavje vedno nekoliko dvignjeno).
▸ Stem naˇcinom hranjenja precej natanˇcno reguliramo hitrost
hranjenja.
25. Konˇcni del sonde v primeru hranjenja v bolusu (na brizgo) ali pri in-
termitentnem naˇcinu po hranjenju zamašimo in zašˇcitimo z veˇcjim
zložencem ter pritrdimo z lepilnim trakom, da pacienta ne moti ali
žuli; ˇce nimamo zamaška za sondo, jo preko zloženca zatisnemo s pe-
anom. ▸ Zašˇcita sonde pred odpiranjem zamaška; higienska zašˇcita
pred vplivi iz okolja.
26. Snamemo zašˇcitnerokaviceinsirazkužimo roke. ▸ Prepreˇcevanje
kontaminacije in prenosa infekcij.
27. Preverimo pacientove poˇcutje, izgled, dihanje; ˇce je potrebno, vzglavje
pustimo v rahlo dvignjenem položaju. ▸ Dobro poˇcutje, lažje diha-
nje, pacient lahko opazuje okolico.
28. Dvignemo varnostne ograjice (ˇce jih ima). ▸ Varnost pacienta.
29. Posteljo spustimo na najnižjo raven. ▸ Varnost pacienta.
30. Razkužimo si roke. ▸ Prekinjanje možnosti kontaminacije in prenosa
infekcij.
204