Page 204 - Praktikum zdravstvene nege 1
P. 204

Hranjenje pacienta
                       • sondo najprej prebrizgamo s 30–50 ml vode in jo pustimo zatisnje-
                         no s peanom preko zloženca;
                       • ˇce je prehodna in pacient ne kaže težav, ki bi nakazovale neustre-
                         zno lego sonde po prebrizgavanju z vodo, potem na sondo priklopi-
                         mo kapalni sistem (pred tem še enkrat preverimo, da v sistemu na
                         zraka);
                       • popustimo pean, odpremo stišˇcek na sistemu in naravnamo želeno
                         hitrost pretoka, ki smo jo pred izvedbo izraˇcunali glede na koliˇci-
                         no hrane/tekoˇcine, ˇcas hranjenja in velikost kapljic, ki jih sistem
                         dopušˇca;
                       • ko se hranjenje zakljuˇci, s peanom preko zloženca zatisnemo son-
                         do, snamemo sistem in nataknemo brizgo z vodo za prebrizgavanje
                         sonde;
                       • sondo prebrizgamo z vodo;
                       • pacienta med hranjenjem veˇckrat opazujemo;
                       • skupno hranjenje/hidriranje pacienta traja nekaj ur (intermiten-
                         tno z vmesnimi pavzami brez hranjenja) ali celodnevno (kontinu-
                         irano 24 ur);
                       • pacient naj bo pri takem hranjenju v polsedeˇcem položaju približ-
                         no 30–45 stopinj; lahko pa se ga obraˇca tudi na bok (priporoˇcljivo
                         je, da je njegovo vzglavje vedno nekoliko dvignjeno).
                         ▸ Stem naˇcinom hranjenja precej natanˇcno reguliramo hitrost
                         hranjenja.
                    25. Konˇcni del sonde v primeru hranjenja v bolusu (na brizgo) ali pri in-
                       termitentnem naˇcinu po hranjenju zamašimo in zašˇcitimo z veˇcjim
                       zložencem ter pritrdimo z lepilnim trakom, da pacienta ne moti ali
                       žuli; ˇce nimamo zamaška za sondo, jo preko zloženca zatisnemo s pe-
                       anom. ▸ Zašˇcita sonde pred odpiranjem zamaška; higienska zašˇcita
                       pred vplivi iz okolja.
                    26. Snamemo zašˇcitnerokaviceinsirazkužimo roke. ▸ Prepreˇcevanje
                       kontaminacije in prenosa infekcij.
                    27. Preverimo pacientove poˇcutje, izgled, dihanje; ˇce je potrebno, vzglavje
                       pustimo v rahlo dvignjenem položaju. ▸ Dobro poˇcutje, lažje diha-
                       nje, pacient lahko opazuje okolico.
                    28. Dvignemo varnostne ograjice (ˇce jih ima). ▸ Varnost pacienta.
                    29. Posteljo spustimo na najnižjo raven. ▸ Varnost pacienta.
                    30. Razkužimo si roke. ▸ Prekinjanje možnosti kontaminacije in prenosa
                       infekcij.
                              204
   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209