Page 205 - Praktikum zdravstvene nege 1
P. 205
Hranjenje po nazogastriˇ cni sondi
31. Odpremo vrata, prezraˇcimo prostor. ▸ Dobro poˇcutje.
32. Razkužimo si roke. ▸ Neposredno po zakljuˇceni izvedbi je potrebno
prekiniti možnost prenosa bolnišniˇcnih okužb s pacienta na okolico
preko rok osebja.
33. Dokumentiramo vrsto, koliˇcino zaužite hrane/tekoˇcine, naˇcin hranje-
nja, ˇcas/uro hranjenja, morebitne posebnosti oziroma zaplete pri hra-
njenju ali po njem; ˇce je potrebno, tudi ustno poroˇcamo o izvedeni ne-
govalni intervenciji. ▸ Prenos informacij med osebjem; evidentiranje
izvedenega dela in pomembnih podatkov/informacij; evidentiranje
in spremljanje uˇcinkov zdravstvene nege na pacientovo stanje.
34. Pospravimo in uredimo pripomoˇcke ter materiale, ki smo jih potre-
bovali za izvedbo. ▸ Materiale/pripomoˇcke za enkratno uporabo
zavržemo, tiste za veˇckratno uporabo pa oˇcistimo/oddamo v pra-
nje/dezinficiramo v skladu z veljavnimi standardi; na ta naˇcin pre-
preˇcujemo širjenje bolnišniˇcnih okužb; omogoˇcamo veˇckratno upo-
rabo pripomoˇckov in materialov.
35. Razkužimo si roke. ▸ Prekinjanje kontaminacije in prepreˇcevanje
prenosa infekcij.
Vprašanja za ponavljanje
1. Kaj so komplikacije in zapleti pri hranjenju po NGS, kako jih prepreˇci-
mo ter kako ukrepamo ob nastalih zapletih?
2. Primerjajte hranjenje po NGS s hranjenjem po PEG.
3. Katere znaˇcilnosti pacienta je pri hranjenju po NGS/PEG potrebno
upoštevati, ko se odloˇcamoonaˇcinu hranjenja (v bolusu/intermitent-
no) in o koliˇcini zaužite hrane/tekoˇcine?
4. Kako pacientu z NGS/PEG dajemo zdravila na naˇcin »per os«?
Literatura
Lynn, P. (2019). Taylor’s clinical nursing skills: A nursing process approach.
(5. izd.). Wolters Kluwer.
Perry, A. G., in Potter, P. A. (2015). Mosby’s pocket guide: Nursing skills &
procedures (8. izd.). Elsevier.
Stein, L. N. M., in Hollen, C. J. (2021). Concept-based clinical nursing skills:
Fundamental to advanced. Elsevier.
Williams, P. (2018). DeWit’s fundamental concepts and skills for nursing (5.
izd.). Elsevier.
205