Page 188 - Praktikum zdravstvene nege 1
P. 188

Hranjenje pacienta
                       • Šele ko izprazni ustno votlino, vnesemo naslednji grižljaj (bolus)
                         – hranimo v skladu s tempom, ki ga narekuje pacient. ▸ Zmanj-
                         šujemo možnost zaletavanja in aspiracije hrane, tekoˇcine v dihala
                         med hranjenjem in po zakljuˇcku obroka.
                       • Med zalogaji ponudimo tekoˇcino. ▸ Za lažje praznjenje ust.
                       • Omogoˇcimo poˇcitek med hranjenjem.
                       • Po zakljuˇcenem hranjenju mora biti ustna votlina prazna (ˇce ni, z
                         orokaviˇceno roko obzirno odstranimo ostanek).
                       • Obrišemo pacientova usta (ali si jih obriše sam).
                       • Umijemo in obrišemo pacientove roke (ali si jih sam). ▸ Za obˇcutek
                         urejenosti.
                       • Odstranimo zašˇcito pacienta.
                       • Pokrijemo posodice, kjer je bila hrana. ▸ Pospravljanje, odstranje-
                         vanje pripomoˇckov in urejanje pacienta.
                       • Vprašamo, ali mu hrana ustreza. ▸ Povratna informacija o ustrez-
                         nosti dietnega predpisa.
                    19. Pacient naj ostane v sedeˇcem/polsedeˇcem/poloviˇcnem Fowlerjevem
                       položaju najmanj 30–45 minut, raje veˇc(1–2h). ▸ Olajša prehajanje
                       hrane iz želodca v dvanajstnik.
                    20. Dvignemo varnostne ograjice (ˇce jih ima). ▸ Varnost pacienta.
                    21. Posteljo spustimo na najnižjo raven. ▸ Varnost pacienta.
                    22. Pladenj z ostanki hrane odnesemo na transportni voziˇcek. ▸ Urejanje
                       pacientove okolice.
                    23. Snamemo predpasnik in si razkužimo roke. ▸
                    24. Preverimo poˇcutje, izgled, dihanje pacienta. ▸ Preverjanje, da ni pri-
                       šlo do aspiracije hrane v dihala.
                    25. Klicno napravo in osebne pripomoˇcke namestimo tako, da jih lahko
                       doseže in uporabi. ▸ Zagotavljanje udobja in dosegljivosti v primeru,
                       da pacient potrebuje pomoˇc.
                    26. Razkužimo si roke. ▸ Neposredno po zakljuˇceni izvedbi je potreb-
                       no prekiniti možnost kontaminacije in prenosa infekcij s pacienta na
                       okolico preko rok osebja.
                    27. Dokumentiramo vrsto obroka, koliˇcino zaužitega obroka, posebnosti
                       pri hranjenju (ali je pacient sodeloval pri hranjenju in kako/koliko
                       ˇ casa, kako je potekalo požiranje, afiniteta ali odklanjanje doloˇcene
                       vrste hrane, ustreznost konzistence hrane, prilagoditve, ki sprva niso
                       bile naˇcrtovane); ˇce je potrebno, tudi ustno poroˇcamo o izvedeni ne-
                       govalni intervenciji. ▸ Prenos informacij med osebjem; evidentiranje
                              188
   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193