Page 184 - Praktikum zdravstvene nege 1
P. 184
Hranjenje pacienta
požiranja in ob odsotnosti morebitnih drugih kontraindikacij (zahteve
zdravljenja, priprava na diagnostiˇcne posege, ki zahtevajo karenco (niˇc
per os), zdravstvena stanja, ki zaˇcasno ali trajno ne dopušˇcajo uživanja
hrane in tekoˇcine per os). Pri pacientih z motnjo požiranja (disfagija) se
le-ta kaže kot: zadrževanje hrane v ustih, delno praznjenje ustne votli-
ne, iztekanje hrane ob ustnem kotu, zaletavanje najprej tekoˇcine, kasneje
tudi ˇcvrste hrane zaradi pešanja požiralnega refleksa. Pri takih pacientih
hranjenje per os sˇcasoma postane nemogoˇce in nevarno, zato se zaˇcasno
vstavi nazogastriˇcnosondo (NGS), kot trajnorešitev pa perkutanoendo-
skopsko gastrostomo (PEG). V primerih, ko pacient ne sme/ne more uži-
vati hrane in tekoˇcine per os zaradi akutnega obolenja ali poškodbe ter
je potrebna popolna razbremenitev gastrointestinalnega trakta, se hrano
in tekoˇcino prehodno nadomešˇca s totalno parenteralno prehrano.
V povezavi s hranjenjem moramo pri izvedbi upoštevati nekatera dejstva.
Pred hranjenjem pacienta ne utrujamo s fiziˇcnimi ali z drugimi aktiv-
nostmi, še posebej je to pomembno pri oslabelih pacientih (da bo hra-
njenje lažje in uspešnejše, naj pacient prej poˇciva vsaj 30 minut) (Lynn,
2019). Smiselne in potrebne so še nekatere druge intervencije oziroma
aktivnosti, ki jih v odvisnosti od potrebe izvedemo pred/po obroku: iz-
loˇcanje/odvajanje (pri inkontinentnem pacientu pa anogenitalna nega
in menjava plenice), zraˇcenje prostora, umivanje pacientovih rok, ustna
nega, ˇcišˇcenje oziroma vstavljanje zobne proteze, aplikacija terapije per
os, beleženje zaužite hrane/tekoˇcine (Stein in Hollen, 2021). Pacientom,
ki se jim tekoˇcina zaletava, se tekoˇcino gosti, da jo zaužijejo v ˇcvrstejšem
stanju (kot žele). Pri pacientih, pri katerih zaradi njihovega stanja obstaja
nevarnost aspiracije tekoˇcine/hrane, imamo ob pacientu pripravljen set
za aspiracijo dihal. Po hranjenju naj bo pacient v sedeˇcem (polsedeˇcem)
položaju eno do dve uri (Stein in Hollen, 2021), ker to spodbuja praznje-
nje želodca; po obroku se izvede ustno nego, da v ustih ne zastaja hrana,
ki bi potencialno lahko zašla v dihala.
Z vidika izvajalca morata razdeljevanje hrane in hranjenje pacientov po-
tekati na higiensko ter estetsko sprejemljiv in spoštljiv naˇcin: ˇcista de-
lovnaoblekaoziroma zašˇcita s ˇcistim predpasnikom za ˇcas obrokov; brez
razlivanja in raztresanja; prijemanje s prijemalko, servieto ali z belo bom-
bažno rokavico; brez vnaprejšnjega zmanjševanja obrokov pod pretvezo,
da morda pacient ne bo zaužil vsega; nesprejemljivo je serviranje hladne
hrane, ki bi morala biti postrežena kot topla; pacient mora biti namešˇcen
v položaj, ki bo omogoˇcal hranjenje na sprejemljiv in neogrožajoˇcnaˇcin;
184