Page 186 - Praktikum zdravstvene nege 1
P. 186

Hranjenje pacienta
                       izpad ali zatikanje proteze, kar bi motilo hranjenje in ogrožalo paci-
                       enta.
                     7. Pacientu namestimo oˇcala, slušni aparat (ˇce to potrebuje). ▸ Pacient
                       bo lažje sodeloval med hranjenjem.
                     8. Razkužimo si roke (preden zaˇcnemo s pripravo pripomoˇckov, materi-
                       ala, delovnih površin), obleˇcemo zašˇcitni predpasnik, ponovno si raz-
                       kužimo roke. ▸ Prepreˇcevanje kontaminacije in širjenja infekcij.
                     9. Pri t.i. tablet sistemu na transportnem voziˇcku poišˇcemo pladenj z
                       obrokom, s pijaˇco in priborom ter preverimo dieto (drugi naˇcin razde-
                       ljevanja hrane je porcioniranje iz termo posod pred pacientom); pre-
                       verimo in priložimo terapijo za pred, med, po obroku; vse odložimo
                       na servirno mizico/jedilno mizo. ▸ Preverjanje ustreznosti hrane (di-
                       ete) in terapije v povezavi s preverjanjem identitete pacienta sodi v
                       zahtevani standard izvedbe, ki prepreˇcuje strokovne napake in zago-
                       tavlja izvedbo, ki je skladna s predpisanimi standardi.
                    10. Uredimo/približamo/razporedimo posodice s hrano, pribor in ostale
                       potrebne pripomoˇcke ter materiale in s tem pripravimo delovno oko-
                       lje/delovno površino za izvedbo (uporabimo servirno mizico). ▸ Zara-
                       di lažje, hitrejše in nemotene izvedbe negovalne intervencije.
                    11. Preverimo, ˇce so kolesa postelje zablokirana. ▸ Za varnost pacienta,
                       za varnost izvajalca.
                    12. Višino postelje prilagodimo (zvišamo, znižamo) na delovno višino iz-
                       vajalca/izvajalcev; pacienta opozorimo na dviganje/spušˇcanje poste-
                       lje. ▸ Lažja izvedba in varovanje lokomotornega aparata izvajalcev.
                    13. Na strani, na kateri pristopamo k pacientu (obiˇcajno je to vodilna
                       stran pacienta), pozorno spustimo varovalno ograjico, ˇce je le-ta ob
                       pacientu namešˇcena in dvignjena. ▸ Pri spušˇcanju smo pozorni na
                       položaj pacientovih rok in nog, da ne pride do poškodb; pozorni smo
                       tudi na tehniˇcno brezhibnost varovalnih ograjic, da ne pride do po-
                       škodb izvajalca; ˇce pacientovo stanje dopušˇca, negovalno interven-
                       cijo vedno izvajamo ob spušˇcenih varovalnih ograjicah.
                    14. Pacienta namestimo v sedeˇci/visoki Fowlerjev položaj (dvig vzglavja
                       za 60–90 stopinj) z glavo, nagnjeno (podprto z blazino) nekoliko na-
                       prej. ▸ Varnost pri hranjenju in lažje požiranje.
                    15. Pacienta zašˇcitimo z zašˇcitno podlogo (slinˇcek za enkratno uporabo,
                       servieta ali brisaˇcka). ▸ Prepreˇcimo, da se pacient umaže s hrano.
                    16. Pred pacientom na servirni mizici, na jedilni mizi:
                              186
   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191