Page 186 - Praktikum zdravstvene nege 1
P. 186
Hranjenje pacienta
izpad ali zatikanje proteze, kar bi motilo hranjenje in ogrožalo paci-
enta.
7. Pacientu namestimo oˇcala, slušni aparat (ˇce to potrebuje). ▸ Pacient
bo lažje sodeloval med hranjenjem.
8. Razkužimo si roke (preden zaˇcnemo s pripravo pripomoˇckov, materi-
ala, delovnih površin), obleˇcemo zašˇcitni predpasnik, ponovno si raz-
kužimo roke. ▸ Prepreˇcevanje kontaminacije in širjenja infekcij.
9. Pri t.i. tablet sistemu na transportnem voziˇcku poišˇcemo pladenj z
obrokom, s pijaˇco in priborom ter preverimo dieto (drugi naˇcin razde-
ljevanja hrane je porcioniranje iz termo posod pred pacientom); pre-
verimo in priložimo terapijo za pred, med, po obroku; vse odložimo
na servirno mizico/jedilno mizo. ▸ Preverjanje ustreznosti hrane (di-
ete) in terapije v povezavi s preverjanjem identitete pacienta sodi v
zahtevani standard izvedbe, ki prepreˇcuje strokovne napake in zago-
tavlja izvedbo, ki je skladna s predpisanimi standardi.
10. Uredimo/približamo/razporedimo posodice s hrano, pribor in ostale
potrebne pripomoˇcke ter materiale in s tem pripravimo delovno oko-
lje/delovno površino za izvedbo (uporabimo servirno mizico). ▸ Zara-
di lažje, hitrejše in nemotene izvedbe negovalne intervencije.
11. Preverimo, ˇce so kolesa postelje zablokirana. ▸ Za varnost pacienta,
za varnost izvajalca.
12. Višino postelje prilagodimo (zvišamo, znižamo) na delovno višino iz-
vajalca/izvajalcev; pacienta opozorimo na dviganje/spušˇcanje poste-
lje. ▸ Lažja izvedba in varovanje lokomotornega aparata izvajalcev.
13. Na strani, na kateri pristopamo k pacientu (obiˇcajno je to vodilna
stran pacienta), pozorno spustimo varovalno ograjico, ˇce je le-ta ob
pacientu namešˇcena in dvignjena. ▸ Pri spušˇcanju smo pozorni na
položaj pacientovih rok in nog, da ne pride do poškodb; pozorni smo
tudi na tehniˇcno brezhibnost varovalnih ograjic, da ne pride do po-
škodb izvajalca; ˇce pacientovo stanje dopušˇca, negovalno interven-
cijo vedno izvajamo ob spušˇcenih varovalnih ograjicah.
14. Pacienta namestimo v sedeˇci/visoki Fowlerjev položaj (dvig vzglavja
za 60–90 stopinj) z glavo, nagnjeno (podprto z blazino) nekoliko na-
prej. ▸ Varnost pri hranjenju in lažje požiranje.
15. Pacienta zašˇcitimo z zašˇcitno podlogo (slinˇcek za enkratno uporabo,
servieta ali brisaˇcka). ▸ Prepreˇcimo, da se pacient umaže s hrano.
16. Pred pacientom na servirni mizici, na jedilni mizi:
186

