Page 185 - Praktikum zdravstvene nege 1
P. 185

Hranjenje pacienta per os
                prehitro hranjenje in hranjenje veˇc pacientov hkrati ni sprejemljivo. Vse
                to vpliva na pacientovo izkušnjo pri hranjenju, na apetit, lahko sproža
                odpor/strah do hrane in hranjenja ali je celo nevarno in nespoštljivo.

                ▪ Potrebni pripomoˇcki in materiali
                 • Razkužilo za roke
                 •Zašˇcitni predpasnik
                 •Zašˇcita za pacienta (slinˇcek, servieta)
                 •Staniˇcevina
                 • Obrok, jedilni pribor
                 • ˇ Cista površina (miza, servirna mizica, pladenj)

                ▪ Izvedba negovalne intervencije
                 1. Seznanimo se s potrebo po izvedbi negovalne intervencije pri pacien-
                   tu. ▸ Pri pripravi na izvedbo negovalne intervencije moramo vedeti,
                   pri katerem pacientu bomo izvajali, kaj bomo izvajali in kako bomo
                   izvajali (naˇcin izvedbe) – upoštevamo naˇcrt zdravstvene nege kot tu-
                   di pacientovo stanje v trenutku izvedbe negovalne intervencije.
                 2. Preverimo pacientovo zmožnost sodelovanja; razmislimo o morebi-
                   tnih posebnostih izvedbe, ki izhajajo iz zdravstvenega stanja, poˇcutja
                   ali zahtev terapevtske obravnave; ˇce je možno, se s pacientom dogovo-
                   rimoonaˇcinu izvajanja; pridobimo njegovo ustno soglasje. ▸ ˇ Ce je le
                   možno, naj pacient med izvedbo negovalne intervencije aktivno so-
                   deluje (razložimo mu, na kakšen naˇcin bo sodeloval, ga pri tem spod-
                   bujamo in opazujemo); kateri morebitni dodatni pripomoˇcki so po-
                   trebni; ali pri pacientu obstaja možnost neugodnega vpliva na zdrav-
                   stveno stanje in poˇcutje; ustno soglasje pacienta omogoˇca priˇcetek
                   izvedbe negovalne intervencije.
                 3. Razkužimo si roke. ▸ Prepreˇcevanje kontaminacije in širjenja infek-
                   cij.
                 4. Preverimo identiteto pacienta. ▸ S preverjanjem identitete na dogo-
                   vorjene naˇcine prepreˇcimo nastanek strokovne napake (npr. zame-
                   njava pacientov, pacientu neprilagojena izvedba, pacient ni bil dele-
                   žen izvedbe naˇcrtovane intervencije).
                 5. Pomagamo, da si umije roke (v toaletnih prostorih, v postelji). ▸ Hi-
                   giena rok spada k obredu hranjenja.
                 6. Preverimo, ali ima vstavljeno zobno protezo (ˇce jo ima) in ali je ta do-
                   bro priˇcvršˇcena v ustih. ▸ Za lažje grizenje, žveˇcenje; prepreˇcujemo
                                                            185
   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190