Page 183 - Praktikum zdravstvene nege 1
P. 183

6







                   Hranjenje pacienta










                6.1 Hranjenje pacienta per os
                Doroteja Rebec
                Uživanje hrane/tekoˇcine per os (preko ust) je življenjska aktivnost in po-
                treba pacienta, ki ima uˇcinek na zdravje in poˇcutje, hkrati pa pomeni tu-
                di socialni in kulturni dogodek, na katerega vplivajo pacientove privzgo-
                jene in nauˇcene navade, obiˇcaji in tradicije okolja, iz katerega prihaja,
                ter osebne preference. Ohranjanje hranjenja per os je eden od ciljev, ki
                ga želimo pri pacientu v okviru zmožnosti samooskrbe ohraniti ˇcim dalj
                ˇ casa, saj gre za naravno pot vnosa hrane in tekoˇcine. Pacient je pri pre-
                hranjevanju per os lahko popolnoma samostojen ali delno/popolnoma
                odvisen iz razliˇcnih razlogov (fiziˇcne in/ali kognitivne nezmožnosti ozi-
                roma zaradi posledic bolezni, poškodbe). Glede na njegovo stanje je zato
                potrebno opredeliti dietni predpis (hranilno, energetsko in po konzisten-
                ci), stopnjo in naˇcin pomoˇci druge osebe pri prehranjevanju, morebitne
                pripomoˇcke za lažje prehranjevanje (npr. prilagojen pribor), oceniti mo-
                rebitno ogroženost pacienta pri prehranjevanju (npr. oslabljen požiralni
                refleks poveˇcuje ogroženost pred aspiracijo tekoˇce, ˇcvrste hrane) ter pri-
                lagoditi naˇcin uživanja hrane in tekoˇcine tudi z vidika varnosti.
                Hranjenje per os pri popolnoma ali delno odvisnem pacientu (parali-
                za zgornjih okonˇcin, oslabljen vid, motnje požiranja, otežkoˇceno diha-
                nje, ovire zaradi venskih kanalov ali aparatur) (Williams, 2018) zajema:
                odpiranje embalaže, mazanje, rezanje, dohranjevanje, ko ne zmore veˇc
                sam, spodbujanje, nadziranje, ponujanje, ˇce se sam ne spomni (Lynn,
                2019). Hranjenje se izvaja v jedilnici za jedilno mizo, ˇce je pacient tega
                zmožen, ali v bolniški sobi pri mizi (tj. izven postelje) ali v postelji v se-
                deˇcem/polsedeˇcem položaju. Per os lahko uživajo hrano pacienti brez
                motenj zavesti, z ohranjenim požiralnim refleksom oziroma brez motenj
                                                            183
   178   179   180   181   182   183   184   185   186   187   188