Page 187 - Praktikum zdravstvene nege 1
P. 187

Hranjenje pacienta per os
                    • odpremo embalažo/pokrove in razložimo, kaj je v posodicah;
                    • namažemo, ˇce je potrebno;
                    • razrežemo hrano, ˇce je potrebno,
                    • vprašamo, kako bi rad zaužil obrok (vrstni red);
                    • ponudimo pribor;
                    • spodbudimo, da se hrani sam;
                    • zaželimo dober tek.
                   ▸ Odpiranje embalaže, ki odkrije izgled hrane, vonjave, lahko spod-
                   buja apetit in izloˇcanje prebavnih sokov; pri pacientih, ki imajo slabši
                   apetit ali odpor do hrane, pa bo morda vpliv vonjav potrebno zmanj-
                   šati (odpiramo posodice stran od pacienta, med obrokom zraˇcimo
                   prostor). Spodbujanje k samostojnemu hranjenju dviga pacientovo
                   samozavest, povzroˇca obˇcutek, da zmore, hkrati pa je psihofiziˇcno
                   dejaven.
                17. Med hranjenjem pacienta opazujemo (od blizu, ˇce bi potreboval po-
                   moˇc, ali z razdalje, da mu zagotovimo mir med obrokom):
                    • grizenje, žveˇcenje, požiranje (opazujemo morebitne težave s poži-
                      ranjem ali znake aspiracije);
                    • ˇce morda potrebuje fiziˇcno pomoˇc;
                    • spodbujamo, pohvalimo.
                      ▸ Nadzor nad hranjenjem in požiranjem.
                18. ˇ Ce pacient potrebuje pomoˇc pri vnašanju hrane v usta:
                    • Pri hranjenju sedimo (ne na postelji pacienta!), da smo s paciento-
                      vimi oˇcmi na isti ravni. ▸ Pacient ne sme imeti obˇcutka, da se nam
                      shranjenjem mudi.
                    • Med uživanjem obroka se pogovarjamo s pacientom, vendar ne s
                      takšnim, ki ima težave s požiranjem. ▸ Uživanje hrane je tudi dru-
                      žaben dogodek in priložnost za pogovor s pacientom; pri pacien-
                      tih z disfagijo je to lahko nevarno za aspiracijo.
                    • Preverimo temperaturo hrane. ▸ Prepreˇcimo opekline sluznice, je-
                      zika.
                    • Žlico napolnimo do 1/2 ali 3/4, ˇce ni težav s požiranjem, pri težavah
                      s požiranjem pa najveˇc1/2. ▸ Velikost zalogajev mora biti prilago-
                      jena pacientovim stanju in zmožnostim.
                    • Hrano vnašamo v zdrav ustni kot (pri pacientih po možganski ka-
                      pi ali drugih nevroloških motnjah, kjer pride do motenj požiranja).
                      ▸ Na zdravi strani je živˇcno-mišiˇcna aktivnost ohranjena in žveˇce-
                      nje, požiranje lažje ter z manj zapletov.
                                                            187
   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192