Page 107 - Laški smilj
P. 107

Spravilo in predelava laškega smilja

            da se z namenom ohranitve začetnih koncentracij bioloških spojin ete-
            rično olje hrani v temi in na sobni temperaturi oz. v čisti dušikovi atmos-
            feri. Življenjska doba eteričnega olja je torej odvisna od številnih dejav-
            nikov shranjevanja, za razjasnitev kemijskih sprememb pa so potrebne
            dodat ne raziskave.
            Hidrolati so običajno stranski produkti destilacije, čeprav so aromatera-
            pevti mnenja, da bi jih zaradi bioloških učinkov in njihove uporabnosti
            morali obravnavati kot pomemben produkt destilacije. Običajno so
            komp leksna mešanica vodne faze s spojinami, topnimi v vodi, v sledeh
            pa vsebujejo tudi eterično olje (D’Amato idr. 2018; Shafie idr. 2022). Prav
            zaradi vodne faze pa so, v primerjavi z eteričnem oljem, manj obstojni
            in bolj podvrženi kemijskim spremembam. Hidrolate je priporočljivo
            hraniti v mrzlem prostoru, v do vrha napolnjenih aseptičnih vsebnikih,
            s čim manjšo prisotnostjo zraka, ki bi lahko deloval kvarljivo. Ob pravil-
            nem shranjevanju je lahko njihova življenjska doba do enega leta ali več.
            Pozornost je treba nameniti tudi mikrobni združbi (bakterije in glive),
            ki bi bila lahko prisotna ob shranjevanju hidrolata. Labadie idr. (2015)
            so, denimo, v hidrolatih cvetov pomarančevcev in cvetov vrtnic opazili
            heterogeno združbo Pseudomonas spp., kompleks Burkholderia cepacia,
            Acetobacteriaceae in Rhodospirillaceae, ki lahko proliferirajo do rela-
            tivno velikega števila (do 10 –10 CFU/mL), kljub prisotnosti eteričnega
                                     6
                                        7
            olja v sledovih (D’Amato idr. 2018). Poleg tega lahko nekateri sevi, ki kon-
            taminirajo hidrolat, vplivajo na njegov profil hlapnih spojin. Baydar idr.
            (2013) so predlagali odstranitev kontaminantov s fizikalnimi metodami,
            kot sta pasterizacija ali tretiranje z žarki UV, vendar lahko uporaba to-
            vrstnih metod prav tako spremeni aromatični profil hidrolata. Kemijske
            spremembe, ki so jim hidrolati podvrženi med obdobjem shranjevanja,
            so v veliki meri odvisne od časa in temperature shranjevanja (Garneau
            idr. 2014). Rok uporabnosti hidrolata bo odvisen tudi od njegove kemij-
            ske sestave in intrinzične protimikrobne aktivnosti vsebovanih spojin ter
            morebitne kontaminacije med pakiranjem.
                Viri

                Baydar, H., H. Kuleaşan, N. Kara, H. Seçilmiş-Canbay in S. Kineci. 2013. »The
                   Effects of Pasteurization, Ultraviolet Radiation and Chemiclal Preserva-
                   tives on Microbial Spoilage and Scent Composition of Rose Water.« Jour-
                   nal of Essential Oil Bearing Plants 16 (2): 151–160.





                                                         107
   102   103   104   105   106   107   108   109   110   111   112