Page 107 - Laški smilj
P. 107
Spravilo in predelava laškega smilja
da se z namenom ohranitve začetnih koncentracij bioloških spojin ete-
rično olje hrani v temi in na sobni temperaturi oz. v čisti dušikovi atmos-
feri. Življenjska doba eteričnega olja je torej odvisna od številnih dejav-
nikov shranjevanja, za razjasnitev kemijskih sprememb pa so potrebne
dodat ne raziskave.
Hidrolati so običajno stranski produkti destilacije, čeprav so aromatera-
pevti mnenja, da bi jih zaradi bioloških učinkov in njihove uporabnosti
morali obravnavati kot pomemben produkt destilacije. Običajno so
komp leksna mešanica vodne faze s spojinami, topnimi v vodi, v sledeh
pa vsebujejo tudi eterično olje (D’Amato idr. 2018; Shafie idr. 2022). Prav
zaradi vodne faze pa so, v primerjavi z eteričnem oljem, manj obstojni
in bolj podvrženi kemijskim spremembam. Hidrolate je priporočljivo
hraniti v mrzlem prostoru, v do vrha napolnjenih aseptičnih vsebnikih,
s čim manjšo prisotnostjo zraka, ki bi lahko deloval kvarljivo. Ob pravil-
nem shranjevanju je lahko njihova življenjska doba do enega leta ali več.
Pozornost je treba nameniti tudi mikrobni združbi (bakterije in glive),
ki bi bila lahko prisotna ob shranjevanju hidrolata. Labadie idr. (2015)
so, denimo, v hidrolatih cvetov pomarančevcev in cvetov vrtnic opazili
heterogeno združbo Pseudomonas spp., kompleks Burkholderia cepacia,
Acetobacteriaceae in Rhodospirillaceae, ki lahko proliferirajo do rela-
tivno velikega števila (do 10 –10 CFU/mL), kljub prisotnosti eteričnega
6
7
olja v sledovih (D’Amato idr. 2018). Poleg tega lahko nekateri sevi, ki kon-
taminirajo hidrolat, vplivajo na njegov profil hlapnih spojin. Baydar idr.
(2013) so predlagali odstranitev kontaminantov s fizikalnimi metodami,
kot sta pasterizacija ali tretiranje z žarki UV, vendar lahko uporaba to-
vrstnih metod prav tako spremeni aromatični profil hidrolata. Kemijske
spremembe, ki so jim hidrolati podvrženi med obdobjem shranjevanja,
so v veliki meri odvisne od časa in temperature shranjevanja (Garneau
idr. 2014). Rok uporabnosti hidrolata bo odvisen tudi od njegove kemij-
ske sestave in intrinzične protimikrobne aktivnosti vsebovanih spojin ter
morebitne kontaminacije med pakiranjem.
Viri
Baydar, H., H. Kuleaşan, N. Kara, H. Seçilmiş-Canbay in S. Kineci. 2013. »The
Effects of Pasteurization, Ultraviolet Radiation and Chemiclal Preserva-
tives on Microbial Spoilage and Scent Composition of Rose Water.« Jour-
nal of Essential Oil Bearing Plants 16 (2): 151–160.
107

