Page 130 - Laški smilj
P. 130

Katja Kramberger



                                    1 2
                                     3
                                    4                  1                  3
                                                       2
                                                                        2    4
                                                        3
                                                       4         3′
                      1                                               β  1
                       2          Izoflavon                    4′   2′       5
                       3                                                  6
                      4                                             1′
                                                     Flavanon  5′      α
                                          1    B                 6′
                                      8    2
                    Flavon          7  A  C      5′                 Halkon
                                    6       3
                                      5   4
                                     Osnovni skelet - flavan
                      1
                       2
                                                                7    1
                       3
                      4                               1
                                                       2             2
                                                       3
                                                      4             3
                    Flavonol                                     4
                                                    Flavanol
                                   Antocianin                       Auron
                Slika 2    Osnovne kemijske strukture flavonoidov
                En obroč navadno nastane iz poliketidne verige acetatov (aktivirane
                malonilne kisline), drugi pa po šikimatni poti. Vsi flavonoidi (znanih je
                okoli 3.000) imajo enak biosintezni izvor, zato so njihove strukture zelo
                podobne. Osnova je 2-fenilkromanski skelet (flavan), med seboj pa se
                razlikujejo po oksidacijski stopnji piranovega obroča. Delimo jih na: fla-
                vanone (ketoskupina na 4. mestu piranovega obroča), flavanole (hidroksi
                skupina na 3. mestu piranovega obroča), flavone (dvojna vez med 2. in 3.
                mestom), flavonole (dvojna vez med 2. in 3. mestom ter hidroksi skupina
                na 3. mestu), izoflavone (benzenov obroč na 3. namesto 2. mestu pira-
                novega obroča) in antocianine (dve dvojni vezi v piranovem obroču in
                pozitivni naboj na kisiku – flavilijev kation) (slika 2). Spojine znotraj po-
                samezne skupine se razlikujejo glede na število in postavitev hidroksil-
                nih skupin in stopnjo alkilacije oz. glikozilacije (Pandey in Rizvi 2009).
                Sladkorna komponenta je lahko mono-, di- ali trisaharid, najpogostejši
                sladkorji pa so glukoza, galaktoza, ramnoza in arabinoza. Pri O-gliko-
                zidih, ki so najpogostejši, je lahko glikozilirana katera koli hidroksilna
                skupina, največkrat pa je na 7. ali 3. mestu. Posamezni monosaharidi so
                lahko acilirani, znanih je tudi nekaj sulfatov. Manj pogosti so C-glikozidi,
                pri katerih se ogljik sladkorja poveže s 6. ali 8. ogljikom aglikona. Nekate-
                ri glikozidi so tudi hkrati O- in C-glikozidi. Poleg omenjenih razredov fla-
                vonoidov poznamo še halkone, ki imajo piranski obroč odprt, in aurone,
                kjer je namesto piranskega furanski obroč (Beecher 2003). Stilbeni vse-
                bujejo dve fenilni skupini, povezani z metilenskim mostom. Najbolj pre-
                učevan stilben je resveratrol. Lignani so difenolne spojine, ki v strukturi

                           130
   125   126   127   128   129   130   131   132   133   134   135