Page 11 - Laški smilj
P. 11

Predgovor

            Od leta 2017 naprej smo raziskovalci Fakultete za matematiko, naravo-
            slovje in informacijske tehnologije ter Fakultete za vede o zdravju izvedli
            številne raziskave, ki so podrobneje opisane v pričujoči znanstveni mo-
            nografiji. Rezultati raziskovalnega dela so nastajali v okviru dveh razisko-
            valnih programov, in sicer v okviru stabilno financiranega raziskovalnega
            programa ARIS Varstvena biologija od molekul do ekosistema (P1-0386)
            in internega raziskovalnega programa UP Funkcionalna hrana, dveh
            bilateralnih projektov, Slovenija–Francija: Genetska in kemijska razno-
            likost slovenskega in korziškega smilja SloCorim (BI-FR/23-24-PRO-
            TEUS-003) in Slovenija–Srbija: Trajnostna hrana za zdravo prihodnost
            (BI-RS/23-25-039), podoktorskega projekta Potencial jadranskega smilja
            (Helichrysum italicum (Roth) G. Don): celovito profiliranje genoma in
            transkriptoma za odkrivaje genov v biosintezi rastlinskih naravnih pro-
            duktov (Z4-1875), aplikativnega projekta Proizvodnja, izolacija in formu-
            lacija zdravju koristnih substanc iz Helichrysum italicum za uporabo v
            kozmetični industriji (L2-4430), ciljno-raziskovalnega projekta Možnosti
            razvoja zeliščarstva v Sloveniji (V4-2207), projekta LAS Vzpostavitev raz-
            vojnega in učnega centra Slovenske Istre – VRT PURISSIMA ter študent-
            skega projekta Karakterizacija smilja in proučevanje učinkov produktov
            smilja na oksidativni stres in vnetje.
            Izpostaviti velja tudi številne diplomske, magistrske in doktorsko nalo-
            go, dela, ki so nastala na podlagi naših raziskav o laškem smilju. Poleg
            omenjenega smo v zadnjih petih letih objavili več kot deset znanstvenih
            člankov na temo laškega smilja in znanstveni skupnosti prispevali šte-
            vilna nova spoznanja o njem. Da bi rastlino spoznala širša publika, smo
            se odločili za predstavitev pionirskega dela na njej z izdajo znanstvene
            monografije, ki vsebuje celosten pregled podatkov o rastlini in najnovej-
            ša znanstvena dognanja. Hkrati bo delo predstavljalo dragoceno gradi-
            vo za študente Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske
            tehnologije (programov Agronomija in Varstvena biologija na 1. stopnji
            ter Varstvo narave na 2. stopnji), Fakultete za vede o zdravju (programa
            Prehransko svetovanje – dietetika na 1. stopnji ter Dietetika in klinična
            prehrana na 2. stopnji) ter za številne druge študente preostalih sloven-
            skih univerz in nasploh za vse, ki se ukvarjajo s preučevanjem ali pa z
            gojenjem laškega smilja.







                                                           11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16