Page 11 - Laški smilj
P. 11
Predgovor
Od leta 2017 naprej smo raziskovalci Fakultete za matematiko, naravo-
slovje in informacijske tehnologije ter Fakultete za vede o zdravju izvedli
številne raziskave, ki so podrobneje opisane v pričujoči znanstveni mo-
nografiji. Rezultati raziskovalnega dela so nastajali v okviru dveh razisko-
valnih programov, in sicer v okviru stabilno financiranega raziskovalnega
programa ARIS Varstvena biologija od molekul do ekosistema (P1-0386)
in internega raziskovalnega programa UP Funkcionalna hrana, dveh
bilateralnih projektov, Slovenija–Francija: Genetska in kemijska razno-
likost slovenskega in korziškega smilja SloCorim (BI-FR/23-24-PRO-
TEUS-003) in Slovenija–Srbija: Trajnostna hrana za zdravo prihodnost
(BI-RS/23-25-039), podoktorskega projekta Potencial jadranskega smilja
(Helichrysum italicum (Roth) G. Don): celovito profiliranje genoma in
transkriptoma za odkrivaje genov v biosintezi rastlinskih naravnih pro-
duktov (Z4-1875), aplikativnega projekta Proizvodnja, izolacija in formu-
lacija zdravju koristnih substanc iz Helichrysum italicum za uporabo v
kozmetični industriji (L2-4430), ciljno-raziskovalnega projekta Možnosti
razvoja zeliščarstva v Sloveniji (V4-2207), projekta LAS Vzpostavitev raz-
vojnega in učnega centra Slovenske Istre – VRT PURISSIMA ter študent-
skega projekta Karakterizacija smilja in proučevanje učinkov produktov
smilja na oksidativni stres in vnetje.
Izpostaviti velja tudi številne diplomske, magistrske in doktorsko nalo-
go, dela, ki so nastala na podlagi naših raziskav o laškem smilju. Poleg
omenjenega smo v zadnjih petih letih objavili več kot deset znanstvenih
člankov na temo laškega smilja in znanstveni skupnosti prispevali šte-
vilna nova spoznanja o njem. Da bi rastlino spoznala širša publika, smo
se odločili za predstavitev pionirskega dela na njej z izdajo znanstvene
monografije, ki vsebuje celosten pregled podatkov o rastlini in najnovej-
ša znanstvena dognanja. Hkrati bo delo predstavljalo dragoceno gradi-
vo za študente Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske
tehnologije (programov Agronomija in Varstvena biologija na 1. stopnji
ter Varstvo narave na 2. stopnji), Fakultete za vede o zdravju (programa
Prehransko svetovanje – dietetika na 1. stopnji ter Dietetika in klinična
prehrana na 2. stopnji) ter za številne druge študente preostalih sloven-
skih univerz in nasploh za vse, ki se ukvarjajo s preučevanjem ali pa z
gojenjem laškega smilja.
11

