Page 6 - Laški smilj
P. 6

Vsebina

                5  Laški smilj v prehrani ∙ 83
                  Nina Mohorko
                     Uvod ∙ 83
                     Dinamika spreminjanja znanja o divjih rastlinah in njihovi uporabi
                     v kulinariki ∙ 84
                     Uporaba laškega smilja v kulinariki ∙ 85
                     Prehranska vrednost laškega smilja ∙ 86
                     Vpliv načina priprave hrane na prisotnost bioaktivnih snovi v njej ∙ 89
                     Grenka hrana kot zdravilo ∙ 89
                     Zaključek ∙ 91
                     Viri ∙ 91
                Sklop 2  ∙ 97
                Tehnološki postopki in bioaktivne spojine laškega smilja
                6  Spravilo in predelava laškega smilja ∙ 99
                  Dunja Bandelj, Alenka Baruca Arbeiter, Matjaž Hladnik
                  in Katja Kramberger
                     Žetev laškega smilja in pridelki  ∙ 99
                     Pridobivanje eteričnega olja in hidrolata ∙ 104
                     Shranjevanje eteričnega olja in hidrolata  ∙ 106
                     Viri ∙ 107

                7  Tehnološki postopki pridobivanja pripravkov iz laškega smilja ∙ 111
                  Katja Kramberger
                     Uvod ∙ 111
                     Ekstrakcija ∙ 111
                     Faktorji, ki vplivajo na učinkovitost ekstrakcije ∙ 112
                     Ekstrakcijske metode ∙ 114
                     Separacijske metode ∙ 118
                     Identifikacija bioaktivnih spojin ∙ 122
                     Viri ∙ 124
                8  Bioaktivne spojine vodnih in organskih izvlečkov laškega smilja ∙ 127
                  Katja Kramberger
                     Uvod ∙ 127
                     Kemijska klasifikacija fenolnih spojin ∙ 129
                     Fenolne in druge spojine v izvlečkih laškega smilja ∙ 131
                     Viri ∙ 136








                           6
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11