Page 6 - Laški smilj
P. 6
Vsebina
5 Laški smilj v prehrani ∙ 83
Nina Mohorko
Uvod ∙ 83
Dinamika spreminjanja znanja o divjih rastlinah in njihovi uporabi
v kulinariki ∙ 84
Uporaba laškega smilja v kulinariki ∙ 85
Prehranska vrednost laškega smilja ∙ 86
Vpliv načina priprave hrane na prisotnost bioaktivnih snovi v njej ∙ 89
Grenka hrana kot zdravilo ∙ 89
Zaključek ∙ 91
Viri ∙ 91
Sklop 2 ∙ 97
Tehnološki postopki in bioaktivne spojine laškega smilja
6 Spravilo in predelava laškega smilja ∙ 99
Dunja Bandelj, Alenka Baruca Arbeiter, Matjaž Hladnik
in Katja Kramberger
Žetev laškega smilja in pridelki ∙ 99
Pridobivanje eteričnega olja in hidrolata ∙ 104
Shranjevanje eteričnega olja in hidrolata ∙ 106
Viri ∙ 107
7 Tehnološki postopki pridobivanja pripravkov iz laškega smilja ∙ 111
Katja Kramberger
Uvod ∙ 111
Ekstrakcija ∙ 111
Faktorji, ki vplivajo na učinkovitost ekstrakcije ∙ 112
Ekstrakcijske metode ∙ 114
Separacijske metode ∙ 118
Identifikacija bioaktivnih spojin ∙ 122
Viri ∙ 124
8 Bioaktivne spojine vodnih in organskih izvlečkov laškega smilja ∙ 127
Katja Kramberger
Uvod ∙ 127
Kemijska klasifikacija fenolnih spojin ∙ 129
Fenolne in druge spojine v izvlečkih laškega smilja ∙ 131
Viri ∙ 136
6

