Page 71 - Moč in vloga družbenih inovacij
P. 71
in
Inovacija omogoča merjenje porabe električne KOMU JE NAMENJENA:
energije (pri različnih odjemalcih), porabe vode
(pri različnih odjemalcih) in obseg zavržene hra- Turističnim podjetjem v sektorju nastanitvenih in
ne. Ob tehnologiji, ki omogoča avtomatizirano prehrambenih gostinskih obratov, ki iščejo rešitve
spremljanje obsega vpliva (npr. zavržene hrane, za uspešen trajnostni prehod.
porabe električne energije v sobah, porabe tople Raziskovalcem (aplikativnim in znanstvenim), ki
vode v sobah), se uporabljajo tudi senzorji mer- se ukvarjajo z razvojem ukrepov za spodbujanje
jenja zasedenosti mest, kjer se vpliv dogaja (npr. trajnostnega vedenja turistov/gostov.
kopalnica, restavracija), s čimer se avtomatizira-
no spremlja tudi dejavnike, ki vplivajo na porabo
(npr. število porabnikov, obseg zasedenosti, čas ODMEVNOST IN USPEH
zasedenosti).
Inovacija je del raziskovalnega projekta Low Inovacija je v tem trenutku implementirana v šes-
Harm Hedonism Initiative, ki ga vodi prof. dr. Sara tih različnih nastanitvenih obratih po Sloveniji,
Dolnicar (The UQ, Avstralija), finančno pa podpira enem obratu na Kitajskem in štirih obratih v Av-
Australian Research Council (Laureate Fellowship straliji. Uspeh in odmevnost pa se kažeta tudi v
Scheme, FL190100143). Partnerki v projektu sta priznanjih (in nagradah), ki jih je inovacija prejela
tudi UP Fakulteta za turistične študije – Turistica v mednarodnem prostoru:
in UL Ekonomska fakulteta. Procesne inovacije, ki
rezultirajo v razvoju empirično podprtih ukrepov 1. CETT Alimara Barcelona Award for applied re-
za spodbujanje trajnostnega vedenja gostov, pa search in responding to the challenges faced
je podprla tudi Slovenska raziskovalna agencija by the tourism and hospitality industry (Špani-
(Temeljni raziskovalni projekt, JP-1783). ja, 2021).
2. Emerald Real Impact Award: Driving the im-
pact agenda which celebrates the efforts and
commitment to strategically embed impact
within a research environment or to drive im-
pact culture (2022/23). Vodilne znanstvene
publikacije s področja trajnosti, turizma in
prehrambenih navad so objavile znanstvene
izsledke inovacije. Slednja je omogočila razvoj
OBDOBJE/ČAS RAZVOJA: ukrepov, ki izboljšajo trajnostno vedenje go-
2022– stov tudi do 50 %.
2024 projekti/projects 69