Page 71 - Moč in vloga družbenih inovacij
P. 71

in








        Inovacija omogoča merjenje porabe električne         KOMU JE NAMENJENA:
        energije (pri različnih odjemalcih), porabe  vode
        (pri različnih odjemalcih) in obseg zavržene hra-    Turističnim podjetjem v sektorju nastanitvenih in
        ne. Ob  tehnologiji, ki omogoča avtomatizirano       prehrambenih gostinskih obratov, ki iščejo rešitve
        spremljanje obsega vpliva (npr. zavržene hrane,      za uspešen trajnostni prehod.
        porabe električne energije v sobah, porabe tople     Raziskovalcem (aplikativnim in znanstvenim), ki
        vode v sobah), se uporabljajo tudi senzorji mer-     se ukvarjajo z razvojem ukrepov za spodbujanje
        jenja zasedenosti mest, kjer se vpliv dogaja (npr.   trajnostnega vedenja turistov/gostov.
        kopalnica, restavracija), s čimer se avtomatizira-
        no spremlja tudi dejavnike, ki vplivajo na porabo
        (npr. število porabnikov, obseg zasedenosti, čas     ODMEVNOST IN USPEH
        zasedenosti).
        Inovacija je del raziskovalnega projekta Low         Inovacija je v tem trenutku implementirana v šes-
        Harm Hedonism Initiative, ki ga vodi prof. dr. Sara   tih različnih nastanitvenih obratih po Sloveniji,
        Dolnicar (The UQ, Avstralija), finančno pa podpira   enem obratu na Kitajskem in štirih obratih v Av-
        Australian Research Council (Laureate Fellowship     straliji. Uspeh in odmevnost pa se kažeta tudi v
        Scheme, FL190100143). Partnerki  v projektu sta      priznanjih (in nagradah), ki jih je inovacija prejela
        tudi UP Fakulteta za turistične študije – Turistica   v mednarodnem prostoru:
        in  UL Ekonomska fakulteta. Procesne inovacije, ki
        rezultirajo v razvoju empirično podprtih ukrepov     1.  CETT Alimara Barcelona Award for applied re-
        za spodbujanje trajnostnega vedenja gostov, pa         search in responding to the challenges faced
        je podprla tudi Slovenska raziskovalna agencija        by the tourism and hospitality industry (Špani-
        (Temeljni raziskovalni projekt, JP-1783).              ja, 2021).

                                                             2.  Emerald Real Impact  Award: Driving  the im-
                                                               pact agenda which celebrates the efforts and
                                                               commitment  to strategically embed impact
                                                               within a research environment or to drive im-
                                                               pact  culture (2022/23).  Vodilne  znanstvene
                                                               publikacije s področja  trajnosti,  turizma in
                                                               prehrambenih navad so objavile znanstvene
                                                               izsledke inovacije. Slednja je omogočila razvoj
        OBDOBJE/ČAS RAZVOJA:                                   ukrepov, ki izboljšajo  trajnostno vedenje go-
        2022–                                                  stov tudi do 50 %.



        2024     projekti/projects                                                                       69
   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76