Page 100 - Laški smilj
P. 100

Dunja Bandelj idr.





























                                                        Slika 2
                                                          Žetvena naprava za zelišča
                                                        (Foto: J. Bergant)


                o času žetve. Po izkušnjah optimalen čas žetve med leti variira in je od-
                visen od vremenskih pogojev v rastni dobi ter intenzitete pomladne rezi.
                Močna rez lahko nekoliko zamakne nastop fenofaze cvetenja. Za prido-
                bitev kakovostnega eteričnega olja laški smilj žanjemo, ko je v nasadu
                odprta tretjina do polovica koškov v pakobulastih socvetjih (Pohajda idr.
                2015; Rajić idr. 2015). Žanjemo vegetativne poganjke in generativne po-
                ganjke s socvetji, saj oboji vsebujejo žlezne trihome, na vrhu katerih se
                kopiči eterično olje (slika 1). V manjših nasadih žetev običajno poteka
                ročno, v večjih pa je strojna. Na manjših površinah si lahko pomagamo
                tudi s posebnimi žetveniki za zelišča (slika 2). Čas žetve v Sloveniji je
                običajno v drugi polovici junija, ponekod pa laški smilj žanjejo kasneje,
                v mesecu juliju.
                Po žetvi je treba destilacijo izvesti takoj oz. najkasneje v 24 urah, saj v
                požetih poganjkih intenzivno potekajo biokemijski procesi (npr. oksida-
                cija), ki povzročajo kemijske spremembe bioloških spojin v eteričnem
                olju (Matin idr. 2021). Na Hrvaškem poročajo o pomanjkanju kapacitet
                za destilacijo, zato ponekod požet laški smilj predhodno sušijo v sušil-
                nicah ali naravno, saj sušenje zmanjša encimsko in mikrobno aktivnost
                           100
   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104   105