Page 100 - Laški smilj
P. 100
Dunja Bandelj idr.
Slika 2
Žetvena naprava za zelišča
(Foto: J. Bergant)
o času žetve. Po izkušnjah optimalen čas žetve med leti variira in je od-
visen od vremenskih pogojev v rastni dobi ter intenzitete pomladne rezi.
Močna rez lahko nekoliko zamakne nastop fenofaze cvetenja. Za prido-
bitev kakovostnega eteričnega olja laški smilj žanjemo, ko je v nasadu
odprta tretjina do polovica koškov v pakobulastih socvetjih (Pohajda idr.
2015; Rajić idr. 2015). Žanjemo vegetativne poganjke in generativne po-
ganjke s socvetji, saj oboji vsebujejo žlezne trihome, na vrhu katerih se
kopiči eterično olje (slika 1). V manjših nasadih žetev običajno poteka
ročno, v večjih pa je strojna. Na manjših površinah si lahko pomagamo
tudi s posebnimi žetveniki za zelišča (slika 2). Čas žetve v Sloveniji je
običajno v drugi polovici junija, ponekod pa laški smilj žanjejo kasneje,
v mesecu juliju.
Po žetvi je treba destilacijo izvesti takoj oz. najkasneje v 24 urah, saj v
požetih poganjkih intenzivno potekajo biokemijski procesi (npr. oksida-
cija), ki povzročajo kemijske spremembe bioloških spojin v eteričnem
olju (Matin idr. 2021). Na Hrvaškem poročajo o pomanjkanju kapacitet
za destilacijo, zato ponekod požet laški smilj predhodno sušijo v sušil-
nicah ali naravno, saj sušenje zmanjša encimsko in mikrobno aktivnost
100

