Page 130 - Trajnostni gospodarski razvoj turistične alpske regije
P. 130

7  Podpora gostinsko-turističnemu izobraževanju
                pomembnih sprememb je prišlo tudi v izobraževanju in pri zahtevah
                na trgu dela, kar se posledično odraža pri vpisih v srednješolske in vi-
                sokošolsko izobraževanje.
                  Faktorska analiza je potrdila dejavnike, ki vplivajo na odločitve za
                turistične izobraževalne programe, ki so povezani s prednostmi turis-
                tičnega okolja. Med dejavniki za odločitev za turistični izobraževalni
                program so se potrdili varnost zaposlitve znotraj turistične destina-
                cije, naklonjenost prebivalcev razvoju turizma, možnosti zaposlitve v
                turizmu v destinaciji in pomanjkanje formalne izobrazbe. Med pred-
                nostmi turističnega okolja so pomembni dejavniki, ki so povezani z
                možnostmi za delo z ljudmi, nagnjenostjo k turizmu, željo po prido-
                bitvi znanj in usposobljenosti za turizem ter zanimivim turističnim
                izobraževalnim programom.
                  Glede izobraževalnega programa so se potrdila mnenja o kako-
                vosti izobraževalnega procesa in zadovoljstva z izobraževanjem. Pri
                kakovosti izobraževalnega procesa so anketirani dijaki izpostavili po-
                membnost  kakovosti  predavanj,  razumljivost  snovi,  razpoložljivost
                literature in pripomočkov, praktično uporabnost znanj za zaposlitev,
                dober odnos predavateljev, koristnost znanj v praksi za zaposlitev in
                za samostojne podjetniške aktivnosti v gostinstvu in turizmu ter rela-
                tivno dobre prostorske pogoje. Glede zadovoljstva z izobraževanjem so
                se pokazali za značilne možnost nadaljevanja šolanja, možnosti za za-
                poslovanje ter dober odnos predavateljev, kar je pomembno za sploš-
                no zadovoljstvo s šolanjem in za nadaljnja priporočila izobraževanja
                prijateljem.
                  Fotografiji 13 in 14 prikazujeta možnosti razvoja turizma v povezavi
                z lokalno pridelano hrano (zelenjava v Strahinju) in s kulturno, sakral-
                no ter čebelarsko tradicijo.





















                            130
   125   126   127   128   129   130   131   132   133   134   135