Page 77 - Praktikum zdravstvene nege 1
P. 77

Ustna nega z zobno šˇ cetko
                 9. Pripravimo pripomoˇcke ob pacientu: na delovno površino (servirna
                   mizica ali tasa, ki jo postavimo na servirno mizico) razporedimo zob-
                   no šˇcetko, zobno pasto, lonˇcek z vodo, ledviˇcko za pljuvanje in stani-
                   ˇ cevino/brisaˇcko za brisanje ust, loparˇcek in svetilko za pregled ustne
                   votline. ▸ Pripomoˇcki morajo biti na dosegu roke zaradi lažje in hi-
                   trejše izvedbe pa tudi zato, da se med izvedbo po nepotrebnem ne
                   odmikamo od pacienta, ker so varovalne ograjice spušˇcene in je tve-
                   ganjazapadec veˇcje.
                10. Preverimo, ˇce so kolesa postelje zablokirana. ▸ Za pacientovo varnost,
                   za izvajalˇcevo varnost.
                11. Višino postelje prilagodimo (zvišamo, znižamo) na delovno višino iz-
                   vajalca/izvajalcev; pacienta opozorimo na dviganje/spušˇcanje poste-
                   lje. ▸ Varovanje lokomotornega aparata izvajalcev in prepreˇcevanje
                   poškodb lokomotornega aparata; ob manevriranju postelje pri paci-
                   entu poveˇcamo obˇcutek varnosti.
                12. Pozorno spustimo varovalne ograjice (ˇce so le-te ob pacientu name-
                   šˇcene in dvignjene). ▸ S preverjanjem položaja pacientovih rok in nog
                   pred spušˇcanjem varovalnih ograjic bomo prepreˇcili morebitne po-
                   škodbe pacienta, ki bi nastale ob spušˇcanju varovalnih ograjic; ob
                   spušˇcanju varovalnih ograjic smo pozorni na njihovo tehniˇcno brez-
                   hibnost, s ˇcimer prepreˇcimo morebitne poškodbe izvajalca; ˇce paci-
                   entova varnost dopušˇca, negovalno intervencijo vedno izvajamo ob
                   spušˇcenih varnostnih ograjicah.
                13. Pacienta posedemo v sedeˇci položaj in ga zašˇcitimo z nepremoˇcljivo
                   podlogo. ▸ Zaradi varnosti – zmanjšamo možnost zatekanja tekoˇcine
                   v dihala; zašˇcita pred izloˇcki.
                14. Približamo servirno mizico s pripomoˇcki. ▸ Organiziramo si delovno
                   površino in pripomoˇcke.
                15. Razkužimo si roke in nadenemo rokavice. ▸ Prepreˇcevanje stika s ku-
                   žnino, kontaminacije ter infekcij.
                16. Zloparˇckom in ssvetilkopregledamoustno votlinoinstanjezobovja
                   (loparˇcek odvržemo v koš za smeti). ▸ Ocena stanja pred priˇcetkom
                   izvedbe.
                17. Stisnemo zobno pasto na zobno šˇcetko. ▸ Za veˇcji uˇcinek šˇcetkanja ter
                   boljši okus in zadah po ustni negi.
                18. Pacientu ponudimo lonˇcek z vodo, da splakne usta. ▸ Odstrani zaos-
                   tale dele hrane.
                                                               77
   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82