Page 77 - Praktikum zdravstvene nege 1
P. 77
Ustna nega z zobno šˇ cetko
9. Pripravimo pripomoˇcke ob pacientu: na delovno površino (servirna
mizica ali tasa, ki jo postavimo na servirno mizico) razporedimo zob-
no šˇcetko, zobno pasto, lonˇcek z vodo, ledviˇcko za pljuvanje in stani-
ˇ cevino/brisaˇcko za brisanje ust, loparˇcek in svetilko za pregled ustne
votline. ▸ Pripomoˇcki morajo biti na dosegu roke zaradi lažje in hi-
trejše izvedbe pa tudi zato, da se med izvedbo po nepotrebnem ne
odmikamo od pacienta, ker so varovalne ograjice spušˇcene in je tve-
ganjazapadec veˇcje.
10. Preverimo, ˇce so kolesa postelje zablokirana. ▸ Za pacientovo varnost,
za izvajalˇcevo varnost.
11. Višino postelje prilagodimo (zvišamo, znižamo) na delovno višino iz-
vajalca/izvajalcev; pacienta opozorimo na dviganje/spušˇcanje poste-
lje. ▸ Varovanje lokomotornega aparata izvajalcev in prepreˇcevanje
poškodb lokomotornega aparata; ob manevriranju postelje pri paci-
entu poveˇcamo obˇcutek varnosti.
12. Pozorno spustimo varovalne ograjice (ˇce so le-te ob pacientu name-
šˇcene in dvignjene). ▸ S preverjanjem položaja pacientovih rok in nog
pred spušˇcanjem varovalnih ograjic bomo prepreˇcili morebitne po-
škodbe pacienta, ki bi nastale ob spušˇcanju varovalnih ograjic; ob
spušˇcanju varovalnih ograjic smo pozorni na njihovo tehniˇcno brez-
hibnost, s ˇcimer prepreˇcimo morebitne poškodbe izvajalca; ˇce paci-
entova varnost dopušˇca, negovalno intervencijo vedno izvajamo ob
spušˇcenih varnostnih ograjicah.
13. Pacienta posedemo v sedeˇci položaj in ga zašˇcitimo z nepremoˇcljivo
podlogo. ▸ Zaradi varnosti – zmanjšamo možnost zatekanja tekoˇcine
v dihala; zašˇcita pred izloˇcki.
14. Približamo servirno mizico s pripomoˇcki. ▸ Organiziramo si delovno
površino in pripomoˇcke.
15. Razkužimo si roke in nadenemo rokavice. ▸ Prepreˇcevanje stika s ku-
žnino, kontaminacije ter infekcij.
16. Zloparˇckom in ssvetilkopregledamoustno votlinoinstanjezobovja
(loparˇcek odvržemo v koš za smeti). ▸ Ocena stanja pred priˇcetkom
izvedbe.
17. Stisnemo zobno pasto na zobno šˇcetko. ▸ Za veˇcji uˇcinek šˇcetkanja ter
boljši okus in zadah po ustni negi.
18. Pacientu ponudimo lonˇcek z vodo, da splakne usta. ▸ Odstrani zaos-
tale dele hrane.
77