Page 11 - Vodnik po prenosu znanja na Univerzi na Primorskem. 2020. Koper: Založba Univerze na Primorskem
P. 11
MERI USPEŠNIH SODELOVANJ UNIVERZE
NA PRIMORSKEM Z GOSPODARSTVOM

CRPZ UP izvaja informiranje vseh zainteresiranih krvi za analizo različnih biokemijskih marker-
deležnikov UP glede znanstvenoraziskovalnih jev in izvedli kratek intervju o samem počutju
kompetenc, izkušenj in najrazličnejših možnosti in apetitu. Na podlagi pridobljenih rezultatov
za prenos znanja, inovativnih pristopov in trženja se ugotavlja, da matični mleček v količini 2000
produktov in storitev ter prenosa tehnologije v mg/dan pozitivno vpliva na lipidni profil asimpto-
prakso. Gospodarstvenikom in malim podjetni- matskih posameznikov, na nizko stopnjo kro-
kom svetuje tudi na področju komercializacije ničnega vnetja, ki je opazno pri posameznikih s
znanja oziroma njihovih izvirnih podjetniških povečanim tveganjem za razvoj metabolnega
zamisli. Na tem mestu predstavljamo dve uspešni sindroma, na dvig antioksidativnega potencia-
podjetniški zgodbi, pri katerih je bila UP soudele- la ter na povečano sitost. Dva tedna po prene-
žena oziroma je odigrala povezovalno vlogo. hanju jemanja matičnega mlečka so pozitivni
učinki v večjem deležu še vedno opazni.
FAKULTETA ZA VEDE O ZDRAVJU IN Družba Medex, živilska industrija, d.o.o., je izkazala
PODJETJE MEDEX, D.O.O. interes do sodelovanja z UP FVZ, saj znanstveno
ovrednoteni izdelki z vidika zdravja bistveno vpli-
V okviru »Javnega razpisa projektnega dela vajo na izbiro izdelka pri kupcu in posledično na
z gospodarstvom in negospodarstvom v lo- njihovo prodajo. Izsledki klinične študije so bili
kalnem in regionalnem okolju – po kreativni predstavljeni na kongresu APIFUTURE (slika spodaj),
poti do znanja 2017–2020« so raziskovalci in v reviji ABC zdravja, časopisu Delo, Večer in drugih.
študenti Fakultete za vede o zdravju Univerze
na Primorskem v sodelovanju s podjetjem Sodelovanje raziskovalcev UP z družbo Medex d.o.o.
Medex, živilska industrija, d. o. o., izvedli randomi- Foto Anže Krže, mediaspeed.net
zirano, dvojno slepo klinično študijo o učinkih
matičnega mlečka na različne biokemijske
markerje pri asimptomatskih posameznikih.
Matični mleček ima dokazane številne pozitivne
učinke na zdravje. Mednje sodijo vazodilatacija,
nižanje krvnega tlaka, nižanje celokupnega in
LDL holesterola, protitumorsko delovanje ter
antioksidativne lastnosti, toda večina študij je
bilo opravljenih na celičnih linijah in laboratorij-
skih živalih. V klinični študiji so sodelovali asimp-
tomatski posamezniki s povečanim tveganjem
za nastanek metabolnega sindroma. Študija je
potekala 10 tednov, meritve so bile izvedene
na začetku, po štirih in osmih tednih uživanja
matičnega mlečka (2000 mg/dan) ali placeba
ter po dveh nadaljnjih tednih brez uživanja
matičnega mlečka ali placeba. Na dan meritev
so preiskovancem določili prehranski status
(antropometrične meritve), odvzeli vzorec

9
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16